Ritverslag toertocht “Schwalmtal – Waldniel” zaterdag 11 maart 2017

Een van de eerste toertochten van het jaar is de toertocht van “Schwalmtal-Waldniel” hier vlak over de grens. Dit is een tocht die door een aantal Véloklub leden al jaren op de agenda staat. Ger Driessen hoort bij dit groepje en had dit jaar nog eens extra reclame gemaakt bij de deelnemers van de naderende fietsweek naar Tenerife. Deze oproep, had mede door het mooie voorjaarsweer, zijn doel niet gemist. Met 8 Véloklub leden en 1 TWC lid gingen we dit jaar deze tocht van ruim 100 km fietsen. Maar eerst fietsen we van Sevenum naar het startpunt in Waldniel. Toch een afstand van iets meer dan 35 km. Doel van vandaag is wel om er een duurtocht van te maken. Uiteindelijk zouden we vandaag in totaliteit tegen de 190 km aan komen. Ga d’r maar aan staan zo vroeg in het seizoen.

Zoals gezegd, gelukkig fraai voorjaarsweer. Wel fris, maar overwegend zonnig.

In Waldniel aangekomen begonnen we na de inschrijving met Kaffee en Kuchen. In de tot kantine omgetoverde sporthal troffen we ook ons oud clublid Theo Bouten. Na wat bij gekletst te hebben, vertrokken we gezamenlijk (inclusief Theo) aan de langste toertocht van ruim 100 km. De tocht was (gelukkig) iets ingekort in verband met wegwerkzaamheden op de geplande route. Ger die ons als groep leidde, had de nieuwelingen al geïnformeerd dat er wel vaak gepauzeerd werd. Maar liefst 3 keer en dat op een route van ruim 100 km. Al na ca. 30 km kwam al de 1-ste stop. Nu moet wel gezegd worden, dat de pauzeplaatsen van vandaag wat armoedig ingericht waren. Wel warme rundvleessoep, maar koude thee en geen koffie en alleen maar wat zachte wafels en stukjes banaan. Maar ja, het kan niet allemaal meezitten. De route was overigens prachtig. Fantastische wegen over een vrij glooiend landschap. Een mooi stukje Duitsland, waar we niet zo vaak met onze clubritten komen. Dus heel mooi om dit eens een keer mee te maken. We bleven echter niet de gehele route in Duitsland. We fietsten Nederland ook nog even binnen bij Posterholt en via Herkenbosch doorkruisten we het zeer mooie “Nationaal Park De Meinweg”. Dit is en blijft een schitterend gebied om te fietsen. Ook is dit gebied zeer heuvelachtig en moet er dus ook flink geklommen worden. Veel vals plat! Een aantal van de groep kon het dus niet laten om er een mooi onderling wedstrijdje van te maken. Hierdoor verbrokkelde het gezelschap, maar dat werd later weer samen gesmolten. Na de Meinweg keerden we weer vrij snel terug in Duitsland en was de finish Waldniel weer vrij snel in zicht. De eindstreep (groot spandoek met “ZIEL”) werd door iedereen probleemloos bereikt. Nog even een bakje koffie doen en daarna weer met de fiets terug naar huis. Ger had voor de terugweg naar huis ook weer de regie en dat werkte prima. Om ca. 16.30 uur bereikten we Sevenum en konden alleen maar constateren dat we een meer dan fantastische fietsdag hadden gehad.

 

Ger bedankt voor de organisatie.

 

Ritgegevens:

Ritlengte: 182 km

Gemiddelde: 26.8 km/uur

Hoogtemeters: 625 m

 

Groetjes Piet, Peter, Huub, Louis, Jo, Hay, Ger, Henk, Theo, Sjaak

 

Ritverslag Kevelaer zondag 12 maart 2017

Traditioneel is de 2-de rit van het seizoen altijd de rit naar de Duitse bedevaartsplaats Kevelaer. Dit jaar was Ger Driessen de wegkapitein en als je Ger een beetje kent dan weet je dat het anders zal gaan dan anders. Zo ook deze rit van vandaag. Aangezien er op zaterdag al een aantal aan de toertocht van “Schwalmtal-Waldniel” hadden mee gedaan, waren er toch nog 13 deelnemers op deze voor maart wel zeer mooie ochtend. Gelukkig waren er weer een aantal ex-vakantiegangers bij: Hans was weer terug uit de Kongo, Eugène was terug van de wintersport en Rinus was na 3 weken weer terug gekeerd uit Benidorm. Nieuws hadden de laatste 2 wel te melden, want Eugène wil nog vóór de fietsvakantie naar Tenerife nog een crash dieet volgen. Voorlopig even op water en brood, zoals hij zelf zegt. We zijn benieuwd! En Rinus zijn vrouw was in Benidorm helaas bestolen van haar portemonnee door een of andere Benidorm Bastaard! Hopelijk wordt alles netjes afgewerkt door de verzekering.

Na een korte briefing van Ger zetten we koers richting Meterik om van daaruit naar Castenray te fietsen. Stevig windje dat wel, maar de al zeer goed in vorm zijnde wegkapitein Ger had hier geen moeite mee en bleef nagenoeg de gehele rit op kop fietsen. Wel kreeg Ger steeds goed wisselend gezelschap om samen de kop te vormen. Bij het afdraaien naar Klein Oirlo werd er al voor de 3-de keer dit seizoen “LEK” geroepen. Dit keer was niet Piet de klos, maar Peter Hoeijmakers, de winnaar van de Sisser van 2016. Peter werd echter goed geholpen door zijn Lottumse plaatsgenoot Alwin. Die had ook nog een gaspatroon voor Peter beschikbaar en voor een kop koffie hadden ze al snel een deal met elkaar. Dat is nog eens plaatsgenoten helpen. Nadat er de hand was opgestoken, vervolgde Ger al snel met een aantal de route. De rest zat nog niet eens op zijn fiets. Tot in Meerlo moesten zij furieus de achtervolging inzetten om weer bij de kopgroep terug te keren. Het hoofd van Jan had hierdoor al de kleur van een SP-tomaat gekregen en moest dus even behoorlijk stoom afblazen. Via Meerlo en Blitterswijck fietsten we naar de Maasbrug in Well. Daarna mooie veldwegen die ons langs het vliegveld van Weeze voerden. Van Wemb ging de reis via Keylaer naar uiteindelijk Kevelaer. Door de meesten, gelovigen en ongelovigen, werd er een kaarsje op gestoken. Ger had ook in zijn voorbereiding op deze rit uitgekeken naar een ander koffie adres in Kevelaer en had dat ook gevonden. Een heel mooie Konditorei waar we gezellig een “Pot Kaffee” (mok koffie) konden drinken. Toch moesten de meesten nog wel een beetje wennen aan de nieuwe pauze regel binnen onze club. We willen namelijk niet langer dan een half uur pauzeren en dat van begin tot en met de betaling. Steeds werd er op de stopwatch gekeken en elkaar op de hoogte gehouden.  Zal nog wel wennen zijn en het zal ook nog wel wat afvlakken.

Na de heerlijke koffiepauze vervolgden we onze voornamelijk nieuwe Kevelaer-route weer. De wind begon steeds meer in ons voordeel te komen en daar waren de meesten toch wel blij mee. Via Schravelen, Altwetten, Walbeck, Lingsfort fietsten we naar het veerpont dat ons naar Lottum zou brengen. Gezellige Lottumse schipper die op het veerpont werkzaam was, maar korting geven ho maar! Het laatste stuk naar Sevenum ging bijna op de automatische piloot en om 12.15 uur bereikten we tot onze verbazing het reeds aardig goed gevulde en zonnige terras van de Sevewaeg.

Echter wat schetste de verbazing, bijna iedereen ging ondanks het toch vroege tijdstip al huiswaarts. Waarschijnlijk andere plannen voor deze fraaie middag. Alleen de wegkapitein en ondergetekende namen gezellig plaats op het terras en proosten op de zeer mooie rit van deze morgen.

 

Ger bedankt.

 

Ritgegevens:

Ritlengte: 78 km

Gemiddelde: 27.5 km/uur

 

Start woensdagmiddag ritten.

Deze woensdagmiddag ritten zijn bedoeld voor de Vutters, vakantievierders etc.

Start: 13.00 uur bij Sevewaeg

Route: ca. 80 km met koffie/thee pauze

Wegkapitein: ter plaatse bepalen.

 

Programma zondag 19 maart 2017.

Route: Nederweert-Liessel (90 km)

Wegkapitein: Piet Janssen

Start: 8.30 uur bij de Sevewaeg

 

Gastrijders zijn altijd welkom! Valhelm wel verplicht.

Gastrijders kunnen een aantal keren kosteloos meerijden om de sfeer en de manier van fietsen te proeven. Wij huldigen het SUST principe. (Samen Uit Samen Thuis)

Bezoek eens onze website www.veloklubserum.nl voor meer informatie.

Bij verdere vragen neem dan gerust contact op met een van de bestuursleden.

 

Groetjes Sjaak van Enckevort