Rittenverslag 26-07-2015

Ritverslag fietsmarathon Véloklub: zondag 26-7-2015.
Een Duits spreekwoord zegt: “Wenn die Engelen verreisen, is es immer schönes Wetter”.
Zou dit vandaag ook op ons van toepassing zijn geweest? Afgelopen zaterdag was het hondenweer en maandag ook al weer regenachtig weer voorspeld.
De deelnemers van de jaarlijkse seizoen Véloklub-marathon (200 km) waren er deze morgen maar wat blij mee.
Dit jaar weer eens een nieuwe route voor de marathon en wel de door Ger Driessen perfect uitgezette “Drie Landen Marathon”. De landen Nederland, België en Duitsland zouden worden aangedaan.
Er werd niet alleen deel genomen door de Véloklub-leden, maar ook door enkele leden van onze zustervereniging TWC-Oranje uit Horst.
Maar liefst 9 Véloklub-leden (Ger Driessen-wegkapitein, Piet Janssen, Louis Grubben, Huub en Jo Hendriks, Peter en Henk Hoeijmakers, Thei Bouten, Sjaak van Enckevort) en 3 TWC Oranje-leden (Peter Hermans, Leo Hesen en Hugo Roeterink) waren vanmorgen present.
Onder de aanwezigen dus ook de “Man-van-de-lange-adem”: Thei Bouten (73).
Thei is liefhebber van lange afstanden tochten, vandaar dat hij er vandaag ook bij was. Zijn acceleratievermogen is niet meer van wat het geweest is en ook met oversteken is hij niet meer de snelste. Als er een gaatje viel, moest Thei af en toe wat “knôjen” op de rest , maar fietsen kan Thei nog steeds prima. Niet alleen met fietsen heeft Thei een lange adem en een groot doorzettingsvermogen. Onlangs werd zijn 50 jarig huwelijk met zijn fietsvriendelijke vrouw Ays gevierd. Zij vormen samen een geweldige tandem! Thei en Ays nog van harte gefeliciteerd met deze unieke mijlpaal en nog vele gezonde fietsjaren erbij!
Met prachtig zonnig fietsweer vertrokken we om 7.00 uur via Helenaveen, Grashoek, Heibloem, Leveroy en Ell richting België. Droog wegdek, dus je zou zeggen, weinig kans op lekrijden. Maar niet als je er Henk Hoeijmakers bij hebt. Na ruim 1 uur fietsen de 1-ste lekke band voor Henk. Henk is wel bedreven in het snel oplossen van dit probleem. Dit komt mede door het feit dat Henk gaspatronen gebruikt i.p.v. met de hand oppompen. De rest pakte een banaantje of dook in het struikgewas voor een sanitaire stop.
In België fietsten we geruime tijd over een prachtig nieuw fietspad langs de Maas. Prima vondst van onze wegkapitein Ger. Enige nadeel was dat zoveel fietsers dit mooi vinden.
In Berg aan de Maas staken met het gratis veerpont de Maas over en koersten we via Elsloo naar de Slingerberg. Nou ja, van een echte berg is hier echter geen sprake, alhoewel je je toch iets meer moet inspannen. Via Ulestraten bereikten we na 98 km ons eerste koffieadres “De Druppel” in Schimmert.
Nog steeds prachtig zonnig weer, vandaar dat we neerstreken op het zeer fraaie terras. De meesten namen ook een stuk zelfgemaakte vlaai van de kok des huizes. In twee woorden: heerlijk en maagvullend!
Na deze lange pauze via Hulsberg en Klimmen richting de oostelijk mijnstreek. Gelukkig geen vieze stinklucht meer van de mijnen, maar een mooi vredig en glooiend landschap met de mooie plaatsen Ransdaal, Kunrade, Voerendaal, Hoensbroek, Oirsbeek, Merkelbeek en Bingelrade.
Maar onze Henk kon het weer niet laten om weer eens luidkeels “LEK” te roepen. Weer was hij dus de pechvogel en weer hetzelfde wiel. Kan gebeuren zullen we maar zeggen. Probleem was weer snel verholpen, maar Henk was hiermee wel door zijn reservebandjes heen.
In de buurt Schinveld staken we voor de 2-de keer de grens over en nu wel met Duitsland. We fietsten over een mooi fietspad door een prachtig natuurgebied. De rit ging weer naar het noorden via de plaatsen Gillrath, Walderath, Heinsberg, Kempen en Effeld.
En toch werd er vlak voor de Duits-Nederlandse grens weer lek geroepen. Nu door TWC-er Peter Hermans. Maar tijdens de gezamenlijke reparatie kwam Henk erachter dat zijn voorwiel weer bijna “eine Platte” had. Henk werd er radeloos van. Hoe kan dit, riep hij! De buitenband werd binnenstebuiten gedraaid, maar niets geks werd er geconstateerd. Binnenbandje van iemand anders lenen en dan pompen maar, want Henk was door de gasflessenvoorraad heen.
Na de grenspassage fietsten we via Vlodrop en Herkenbosch naar onze 2-de pauzeplaats in Boukoul en wel “Landgoed Blankwater”. Dit ligt temidden van de blauwe bessenplantage. Hier kun je tegen betaling een emmertje blauwe bessen plukken. En druk dat het was! Op het grote terras was nauwelijks een plaatsje te bemachtigen. Toch lukte het, maar de wachttijden liepen wel tot ruim een kwartier op. Hadden we wel wat tijd om weer op adem te komen voor het laatste traject van zo’n 40 km.
Ook hier namen velen een stuk blauwe bessen vlaai. Heel goed, zei gezondheidsgoeroe Ger. In blauwe bessen zitten namelijk heel veel antioxidanten en dat is heel goed voor het fietsherstel. Het is maar dat je het weet.
Het laatste stuk ging over zeer bekend terrein namelijk via Beesel, veerpont naar Kessel, Helden naar Sevenum, waar toch nog even flink werd af gesprint. Wie als eerste Sevenum bereikt heeft, weet ik niet, maar het zal Piet wel zijn geweest. Om 17.15 uur zaten we voor de eindconsumptie op het terras van de Sevewaeg. We moesten wel onder de grote parasols duiken, want het was inmiddels toch wel een beetje gaan regenen.
Maar al met al hadden we vandaag super fietsweer gehad tijdens deze echt fantastische fietstocht.

Ger bedankt voor deze zeer mooie tocht! 100 punten!

Statistieken: Ritlengte 204 km.
Gemiddelde: 28.5 km/u
Hoogtemeters: 794 m.

Groetjes,
Sjaak van Enckevort

Ritverslag “thuisblijvers” 26-7-2015.
De “sterkere” fietsers ( 9 stuks ) gingen vandaag voor de 200 km marathon. Eens kijken hoeveel er nog overblijven voor de 100 km die als alternatief stond.
Ik had al 2 Bikers met Leffe geregeld die ook wel een keer mee wilde fietsen. Gelukkig kwamen er nog 7 van de eigen club. Appie, Sjaak, Huub, Jan, Eugene, Willy en Frits.
We vertrekken richting Maasbracht zei Huub, die tot wegkapitein werd gebombardeerd. Via Maasbree ging het richting Hout-Blerick. Daar sloeg het noodlot alweer toe.
Vorige week 7x lek gereden in de groep. Nu was het weer raak en alweer Jan Steegs. ( vorige week 2x ) Hopelijk had hij de bandjes goed geplakt. Hij had een gat over het hoofd gezien.
In een hele korte tijd zat er weer een nieuw bandje op, daar had hij na vorige week toch wel veel ervaring mee.
Tegen de wind in ging het richting Maasbracht. Af en toe werd er een verkeerde afslag genomen maar het kwam iedere keer weer goed. Langs het kanaal met de wind mee richting Nederweert Eind.
Het was al 10.30 en het werd tijd voor koffie. Helaas er was nog nergens iets open dan maar door naar Ospel. Ergens in de peel moest toch wel iets open zijn. En inderdaad in Ospel lag “Het Peeljuweel”” en die was open. Daar zaten al 4 tafels vol met kaarters. Er werd maar een bakkie koffie gedaan en toen weer snel op het stalen ros.
Het tempo werd flink opgeschroefd en iedereen kon goed volgen. Zelfs de fietsers Leon en Pedro van Bikers met Leffe deden vaker kopwerk, Ze voelden zich meteen thuis in het peloton.
Net voor 12 uur kwamen we in Serum aan. Afgerond 100 km gefietst met een gemiddelde van 30,4 km.

Groetjes Frits

Programma woensdag 29-7-2015
Tijdrit: 40 km (4 ronden)
Startplaats: Snelkensstraat – Sevenum – “Pulleplats”
Organisatie: Eugène van Bavel
Aanwezig zijn om: 18.45 uur (zelf vooraf warm fietsen)
Start: 19.00 uur
Iedereen kan nog meedoen! Unieke zelftest 2015!
Vrijwilligers gevraagd als verkeersregelaar! Melden bij Eugène!

Programma zondag 2-8-2015
Route: Zeven Heuvelen – Berg & Dal (140 km)
Wegkapitein: Piet Janssen
Vertrek: 7.00 uur