Ritverslag 15 april St.Anthonis

 

Het was net droog op het moment dat ik thuis wegfietste om 7.52uur. Jan stond al klaar. Spatbordje toch maar laten zitten zodat ik niet nat werd van opspattend water dat misschien hier of daar nog zou kunnen liggen.

Aangekomen bij de kerk zag het er al vrij snel erg groen uit. 10 man waren we met de A-groep. Dat was mooi. Ik had zaterdag nog met Jan een stuk gefietst en dacht dat ik nu niet de hele rit op kop zou hoeven fietsen. Maar dat pakte anders uit maar daarover later.

Op snip un eurke had Jo Hendrikx nog naar de voorzitter gebeld met de mededeling dat hij op de Pulle plats zijn band aan het verwisselen was. Of we niet langs konden fietsen. Ik vroeg nog: de heen of de terugweg? Bleek toch om de heenweg te gaan. Mmmmh, das de verkeerde kant op, maar ja hoe ging dat spreekwoord ook al weer: Er gaan meer wegen naar St. Anthonis toe! Of was het toch Rome??? Ik wist het niet meer zeker. Maar goed, we zijn de beroerdste niet dus snel naar Jo toe die bijna klaar was met het verwisselen van zijn band. Had hij ook nog de euvele moed om Sjaak te vragen dat deze lekke band niet mee zou tellen voor het klassement. Ja, aan mijn hoela dacht ik, zeker telt die mee, ben er potverdorie nog 5km voor om moeten fietsen. Begint hij ook nog te piepen tijdens het fietsen dat zijn ketting overslaat. Gelukkig had Alwin dit snel voor elkaar. Verder hebben we Jo niet meer gehoord die dag. Tenminste niet daarover.

Ok, effe terugkomend op het op kop rijden. Het is niet verboden om op kop te rijden. Misschien hebben we dit aan het begin van het seizoen niet goed uitgelegd. Dus jongens: Het mag!!!. Scheelt weer een stuk tijd met wegfietsen vanuit stilstand, hoeven we niet op elkaar te wachten tot er eentje voorop gaat. Genoeg hierover, het is duidelijk genoeg.

Samen met Huub en later met Bart gingen we full speed via Kronenberg, America richting Meterik en vandaaruit naar Veulen en via Merselo naar Overloon. De snelheden lagen meestal rond de 32-34km/h en niemand piepte. Zo gingen we richting Oploo waar de pauzeplaats bij Os Moe was. We waren echter aan de vroege kant en Os Moe was zich denk ik nog aan het aankleden zodat we via St. Anthonis en de Boswachterij reden en vanuit de achterkant weer opnieuw Oploo binnen reden zodat we na dik 62km het terras opfietsten van Os Moe. We kregen gelukkig koffie en voor sommigen nog een stuk vlaai. Aangezien ik net afgelopen maandag mijn koffie schuld van vorig jaar voldaan had, die onze voorzitter (ik noem geen namen hoor Sjaak) vorig jaar voor mij was vergeten te betalen en betalen maakt schuld en na een jaar lang slecht slapen kon ik afgelopen week weer rustig van mijn nachtrust genieten nu mijn schuld voldaan was. Ik was dan verder ook helemaal uitgerust en mocht daarom denk ik op kop fietsen.

Na deze heerlijke pauze in het zonnetje op het terras moest er weer met gezwinde spoed de terugreis aanvaard worden. Alwin had een buurtfeest die middag, met als thema: Heel Lottum bakt!

En juist als het tegenzit, dan zit het ook tegen. Als ik een route uitzet die om 12.00uur klaar moet zijn dan is deze ook om 12.00uur klaar, echter niet vandaag. Na de al eerder gememoreerde Jo begon nu Bart vervelend te doen. Achterband aflopen. Stoppen ,wisselen, oppompen en wiel er in zetten en verder zou je denken. Echter als je een nieuwe band wit oppompen zijn er maar een paar voorwaarden waar deze band aan moet voldoen: hij moet niet lek zijn en er moet een ventiel inzitten. Lek was hij niet maar een ventiel had hij ook niet. Ik gauw bandje van mij gegeven, gewisseld, gepompt en verder.

Het ging  weer een hele tijd goed, er kwamen zelfs een paar anderen op kop maar lang ging dit niet goed. Nadat de kopmannen het commando Rechts niet goed begrepen hadden en rechtdoor fietsten zat ik zelf weer op kop.

Weer een tijdje verder gefietst, door Westerbeek richting IJsselstein en daar ging de achterband van Bart alweer kapot. Aangezien hij maar een reservebandje (zonder ventiel) bij zich had heb ik hem mijn 2e reserveband en een gaspatroon gegeven zodat hij weer verder kon en ik maar hopen dat ik niet lek zou rijden.

Dat gebeurde ook niet en zodoende konden we de tourtocht toch om ongeveer 12.45uur in Sevenum afsluiten nadat we tussen America en Kronenberg al afscheid hadden genomen van Alwin en Peet die de shortcut naar Lottum namen.

Ik vergeet bijna te vertellen dat we net voor de Rips nog de B-groep tegenkwamen die uit wel 8 man bestond. Dit was wel mooi om te zien 2 van die groene pelotons. Ik begreep dat zij ook een mooie route gemaakt hebben via Bakel.

 

Met de groeten van kapitein Henk Hoeijmakers

 

Veni, vidi, vici (JC 47 v. Chr.)

 

Voor de statistici onder ons:

Afstand: 107,9k m

Snelheid 29,4 km/h

Perfect weer en Ricciardo heeft intussentijd de Grand Prix van China gewonnen (waarvan acte).

Aanstaande zondag 22 april:

Ritverslag B-groep 15-04-2018 Bakel

Onze voorzitter schreef eerder al een berichtje, waarin hij aangaf dat de seizoenstart niet echt om naar huis te schrijven was, vanwege weersomstandigheden.

Voor mij was dit ook een van de redenen, om de start van het Veloseizoen maar met enige vertraging te laten plaatsvinden.

Maar afgelopen zondag was het dan zover. Terwijl velen enkele ritten (met een nat pak) er op hadden zitten, werd door mij thuis de fiets van de haak gehaald en de bandjes op spanning gebracht.

De eerlijkheid gebied te schrijven, dat ik wel al enkele solo ritten gemaakt had, op de momenten dat het weer dit toeliet.

Om dan in een groep een start te maken, leek mij de “B groep” een ideale keuze. Via de groeps whattsapp verschenen er al berichten dat de opkomst aanzienlijk zou worden.

En ja hoor op de zondagmorgen een mooi aantal van 8 leden. Waaronder de kapitein van de dag, Willy.

Voor Willy was het leiderschap blijkbaar nieuw, maar hij had toch zijn voorbereidingen getroffen en zo vertrokken we met het achttal richting Bakel.

De route voerde regelmatig over fietspaden, waarop dat moment nog niet druk was en zo hielden we de snelheid lekker constant.

Wat vroeger dan gewend kwamen we aan bij de koffieplaats, bij het golfterrein ter hoogte van Bakel.

Een werkelijk gastvrije dame voorzag ons van koffie en Hans maakte bekend dat hij deze dag jarig was en de felicitaties volgden uiteraard.

Waarop Hans ‘geen keuze had’ en aangaf dat het kopje koffie voor zijn rekening zou komen. Dat smaakt dan opperbest.

Na een pauze waarop niet op een minuutje wordt gekeken………., stapte we wederom de fiets op.

Dat ik het fietsen nog niet zo gewend was bleek al snel, vanwege het kabelslot wat nog door het achterwiel stak. Wegrijden valt dan niet mee.

Na dit euvel opgelost te hebben, ging de koers vervolgens verder richting……..ja welke richting?

Willy gaf aan dat hij het leiderschap wou overdragen, waarop ik het vertrouwen van de hele groep kreeg om de weg naar huis in te vullen.

Dit  vertrouwen bleef, ondanks dat we diverse malen wegen in sloegen, welke op het eind gewoonweg veranderde in onverharde boerenpaadjes.

Met de opmerking van Henk J.  “zo komen we wel aan de 80 km”, moest ik natuurlijk denken; “hoe ga ik dat varkentje wassen”.

Uiteindelijk kregen we op wat meer bekend terrein in de buurt van Rips weer een beeld waar we ons ophielden.

Bij groot toeval kwamen we onze collega’s van groep A ook nog tegen, (die gingen ook niet zo hard ondanks de wind mee) waarna wij ze ook bij thuiskomst niet meer hebben gezien.

Via Vredepeel en Merselo kwamen we om 12.20 uur terug in Sevenum en hadden we 88,2 km. asfalt onder de wielen door laten glijden.

Met mijn ruim 80 km. kopwerk is de basis weer oké, voor het vervolg dit seizoen.

Het biertje nadien, smaakte dan ook prima als verdienste.

 

Groet Huub Huijs

 

 

Programma aanstaande zondag 22 april:

A-Groep: Route Neeritter o.l.v. Pierre met afstand van 105 km, vertrek om 8.00uur.

B-Groep: Route St. Anthonis o.l.v. Henk J. met afstand 80 km, vertrek om 8.30uur.