Ritverslag 15 juni 2014.

Zondagmorgen 6.30 uur. Net voor het sein van de wekker word ik wakker en realiseer me al vrij snel dat even blijven liggen geen meer optie is. De wekelijkse zondagmorgenrit staat op het programma. Na mij thuis geprepareerd te hebben voor de rit, rijd ik naar de Markt waar al meerdere vroege vogels zich gemeld hebben. Op deze startlocatie stonden enkele uren eerder nog de kermisgangers hun laatste glas te heffen. Nu zijn alleen de sporen nog zichtbaar van het feestgedruis.
Met de groep compleet vertrekken we in tegenstelling tot wat het programma schijft in zuidelijke richting. Een nieuwe route zat er vandaag helaas niet in, vandaar er even in het archief werd gedoken en aan de rit naar Stevensweert werd begonnen. Langs de maas waar alles nog in diepe rust heerste reden we naar de stuw van Linne. Enkele sporadische fietsers en hardlopers zijn de enige getuigen. Via St. Joost en Echt maken we de panoramaklim ter plekke en rijden we door Ohe naar Stevensweert. Iets te vroeg voor de koffie verlaten we dit mooie plaatsje om vervolgens in Maasbracht in een sjiek cafeetje, waar de uitbaters al actief in de weer zijn, te belanden. De muziek ter plekke hoefde eigenlijk niet zo, terwijl het bijzondere plafond in zijn zaak juist de nodige aandacht krijgt. Hier waren de nodige uurtjes in gestoken en het resultaat mocht er zijn. Waarom we overigens een Belgische indruk achtergelaten zouden hebben, weet ik nog steeds niet. In mijn ogen lijkt het Heljes dialect niet bepaald op het Belgisch. Na dit even recht gezet te hebben met mevrouw ging de course na de koffiestop verder langs het kanaal richting Nederweert. Bij de brug Kelpen verlieten we deze paralelweg en via Leveroy ging het richting Sevenum. Er werd de hele rit stevig doorgereden wat in combinatie met het kermisbezoek een dag eerder niet altijd even gemakkelijk was. Zeker met een aanwakkerende Noorden wind. Maar het resultaat van 30 km gemiddeld mocht er zijn. Als afsluiting natuurlijk de bekende afdronk op de plek waar we ’s morgens waren vertrokken. Wellicht dat toen het eerste kermiszondagbiertje door Rob op het terras werd geserveerd. Hij smaakte in elk geval prima. Helaas hebben we de Brabantse Kluis (het beoogde doel) niet gevonden maar zal er nog wel eens een nieuwe poging ondernomen worden. Is het dit jaar niet, dan in 2015.
Komende zondag is ondergetekende helaas wegens andere verplichtingen niet aanwezig en zal Jan S. de meute 130 km. lang meenemen naar zijn alom bekende terrein in Belgie. Het vertrek is dan om 7.30 uur. Bij de Sevewaeg.

Groet Serumse Huub