Ritverslag 17 oktober A-B groep: Twisteden – Straelen

Begin vorige week kwam Jan E. met de mededeling, dat het hem vanwege zijn werk niet zou lukken om vandaag wegkapitein te zijn. Bekend is, dat iedereen zit te azen op deze rol, dus snel gereageerd. Ik was de gelukkige die het deze keer toegewezen kreeg, dank daarvoor Jan.

Jan had al een route in gedachte, een route van Frits Hendrikx waar nog geen auteursrechten op rusten. Ik persoonlijk denk een gemiste kans, een route waar het Tourismusbüro des Landes Nordrhein-Westfalen jaloers op is, maar Frits bedankt! Wij zijn je dankbaar!

Donderdagavond na het werk nog snel even een verkenningstocht gedaan. Wandrer.earth (https://wandrer.earth/) meldde voor mij 15 km unieke nieuwe wegen in Kreis Kleve, een mooie prestatie zo dicht bij huis. Dat betekende dat ik op het Duitse gedeelte me er helemaal in kon vinden en – lekker makkelijk – geen behoefte had om aanpassingen aan de route te doen.

Zondagmorgen toen ik richting Sevenum vertrok was het nog donker en koud in Kronenberg. In Sevenum stond al een groep van 11 personen te trappelen van ongeduld. Gelukkig was het inmiddels al licht geworden, dus mijn verlichting kon uit. Jan E. had zich toch van zijn werk weten te ontworstelen en zich bij ons aangesloten. Zodoende waren er 9 leden van de A-groep en 3 van de B-groep, een mooie opkomst en gegarandeerd een uitdaging.

We vertrokken richting de brug van Well via de nieuwbouw van Dré Thijssen, De Risselt, Lourdesgrot Tienraij, ut Sohr, de helse Roekenbosch-klim en FC Blitterswijk. Op de brug lieten zich al enkele van de B-groep zien dat de dag overwinning niet zonder slag of stoot aan de A-groep geschonken zou worden. De toon was gezet.

Vanaf Wellerlooi was duidelijk dat Appie zijn zinnen had gezet op de dag overwinning. Via mooie binnenwegen gingen we richting Twisteden, Kleinkevelaer, Spitzfeld, tussen Pont en Walbeck door naar de pauzeplaats Straelen. Mooie, voor mij veelal onbekende wegen in de regio van de Niers. In Straelen streken we neer in een ijssalon voor een goede kop koffie. Terwijl wij van een bescheiden kop koffie genoten, kreeg onze voorzitter een grote bak voorgeschoteld. Hoe de koffieserveerder dit onderscheid in de pikorde heeft kunnen constateren is me nog steeds niet duidelijk.

Na de koffie ging het richting Wankum, Huub H. en Jan E. deden ook een dappere poging voor de dag overwinning, waarbij Jan eigenlijk zijn kansen al verspeeld had doordat hij de regie over de tocht uit handen had gegeven.

Appie deed nog een poging, echter zijn slechte bandenstrategie pakte niet goed uit (lek) en dat kostte hem zijn koppositie. Ondertussen dat de mecaniciens zich over zijn lekke band ontfermden, bestudeerde ik met Henk Janssen de lokale bouwstijl van de fraaie boerderijen in het Nordrheinse land.

Verder fietsend richting Blaue Laguna en Poelven See nam Peter D. de koppositie over. De brug in Venlo leek echter de scherprechter te worden, Piet J. kwam in leidende positie. Duidelijk was dat Piet deze positie niet meer af zou staan. Echter op een onbewaakt ogenblik nam Leon v.d.H. op de rotonde Venloseweg, gewiekst kort langs de voor hem bekende aezelskop, de koppositie en drukte met precies 85 km op de teller, als eerste zijn wiel over de dörpel bij De Werkplats.

Mooi op tijd terug hebben we nog even na kunnen genieten van een Bok, Lommen Baer of half-um.

Frits Hendrikx, nogmaals dank voor de mooie route.

 

Wegkapitein Ger Roodbeen

 

Programma zondag 24 oktober 2021:

A+B groep: Route: Mijl op Zeven (80 km), Wegkapitein: Appie Pauwels, Vertrek: 9.00 uur