Ritverslag 22 mei 2022 A+B groep: Budel

“Unne schoëne zôndig morge” zou het eigenlijk worden.

Het was een vroege ochtend vandaag. Kregen gisteravond nog een appje van onze voorzitter dat we  klokslag 7.30 uur paraat moesten staan, zodat we op tijd konden vertrekken voor onze rit van ongeveer 120 km. Iedereen op tijd naar bed dus, zodat iedereen uitgeslapen was. Voor dat het 7.30 uur was, hadden zich 13 man verzameld bij de Trapperie. Dit was inclusief Frits en Jac  O. Er waren te weinig mensen van de B-groep waardoor zij met open armen werden ontvangen om lekker mee te fietsen.

Korte briefing van Piet, onze wegkapitein vandaag. Zoals bekend, als je Piet als wegkapitein hebt dan weet je dat je weer een mooie route krijgt voorgeschoteld, die hij altijd zo uit zijn blote hoofd tevoorschijn tovert. We zaten meteen op kruissnelheid en voor dat de heleboel bij elkaar was (het was vandaag dringen geblazen achterin 😉) waren we al bij de Snelkensstraat. De route ging naar Budel, wat volgens Google Maps 44,6km met de fiets van Sevenum af ligt. Je begrijpt het al, deze korte route fietsen we natuurlijk niet. We rekten deze uit tot ruim 60 km via allemaal binnendoorweggetjes en mooie omgevingen.

Als je dan zo lekker in het zonnetje fietst en rondkijkt naar de mooie omgeving en al het natuurschoon, dan denk je, wat is Limburg mooi. Lekker genieten was dit. Na een poosje lekker doortrappen en een mooi tempo weet je dat je weer eens veel te vroeg in Budel aankomt en dat er nog niks open is voor een lekker tas koffie. Maar Piet was hier op voorbereid en had mij al verteld dat we rond de 80km een pauzeplek zouden bereiken die wel open was tegen de tijd dat we daar waren. Onderweg kregen we nog een mooie gravelstrook voor de kiezen. Het was een mooie begaanbare weg (ondanks dat hier niet iedereen gelukkig van werd) werd deze feilloos genomen. Wielrennen moet ook een beetje avonturieren zijn en nieuwe dingen uitproberen. Tenslotte zijn we volwassen mannen en zijn we niet op ponykamp!

Zo’n 20km verder kwam de kreet: “Lek”. Helaas. Dit gaf wel iedereen de mogelijkheid om effe te rusten en evt wat te lozen.

Na een 10-tal minuten was het euvel weer verholpen en konden we verder naar de pauzeplek in Someren en wel het boscafé de Soete Inval. Onthou deze naam goed beste lezers. We stalden netjes onze fietsen en gingen op het terras zitten en dachten te gaan genieten van een lekkere tas koffie, want we hadden tenslotte al ruim 80 km gefietst. De mevrouw van de bediening kwam aanzetten en met een bits gezicht werd ons meteen verteld dat er alleen per tafel afgerekend kon worden en niet per persoon. So! Dat was een mooie binnenkomer. Heerlijk zulke Brabantse gastvrijheid. Na een hele poos wachten kwam de koffie en bij menigeen kon je zo door de koffie de bodem van het kopje zien. Slappe hap dus. Na een mededeling aan het personeel gaven ze als antwoord: dat weten we en we hebben het koffieapparaat opnieuw ingesteld. Geen sorry en geen nieuwe koffie. Dus beste mensen, als jullie langs het boscafé de Soete Inval komen, rijdt, fiets of wandel snel verder en vergeet hier aan te gaan. Ofwel, ik heb jullie gewaarschuwd.

Verder met de rit. Na een poosje kregen we weer de kreet: ”Lek!” Verdorie, Huub Hendriks weer opnieuw lek, weer de achterband. Maar ook deze werd weer vakkundig gewisseld en mijn laatste CO2 patroon ging er aan en we konden weer door. Huub Huys nam plaats op kop en dit deed hij met veel verve en zo ging het voorspoedig weer richting Zaerum. Na een 20-tal km dacht Huub, het is wel goed geweest, de laatste 10 km mag iemand anders op kop. Wat er toen gebeurde zal, denk ik, nooit helemaal duidelijk worden, maar ik hoorde opeens een harde knal en gerammel en geschreeuw. Wat bleek, Huub heeft op een of andere manier een vluchtheuvel niet gezien en is er vol opgeknald. Huub voorover plat op de bek, GPS lag 10 meter verder, bidon aan de overkant van de weg en de zonnebril ergens in de berm. Zijn fiets lag letterlijk in 2 stukken  op de grond.

Nadat Huub weer een beetje bij zijn positieven was, werd de schade opgenomen. onder boven wonder had Huub, zo bleek achteraf, alleen een flinke snee onder zijn kin die vakkundig op de SEH met 6 hechtingen weer gefikst werd, zodat Huub er volgende week weer een beetje toonbaar uit zal zien. Omdat zijn fiets niet meer helemaal functioneel was, moest hij het thuisfront opbellen om opgehaald te worden. En zoals een goede kapitein betaamd, bleef Piet fijn bij Huub wachten, totdat de auto er was en gingen wij, met bedrukte stemming en compleet onder de indruk over het gebeurde, weer verder om de laatste 10 km vanaf Helenaveen naar huis te fietsen, waar we rond 12.30 uur arriveerden.

Ondanks de tegenvaller van Huub (die we vanaf deze, nog heel veel sterkte wensen met het herstel) was het een mooie route. Piet hartstikke bedankt hiervoor.

 

Met sportieve fietsgroeten,

 

Henk Hoeijmakers

Stukjes schrijver in opdracht van wegkapitein Piet.

 

 

Programma zondag 29 mei 2022:

A- groep: Route: Valkenswaard (120 km), Wegkapitein: Sjaak van Enckevort, Vertrek: 7.30 uur

B-groep: Route: Kempen (85 km), Wegkapitein: Frits Hendrikx, Vertrek: 8.00 uur