Ritverslag 23 augustus A-groep naar Mill – Cuijk.

Nu ben ik dan toch zelf wegkapitein en heb zelf de route gemaakt. De route van vorig jaar toch nog wat aangepast met een andere pauzeplaats en wat extra kilometers omdat dat de opdracht was. De route moest richting Cuijk en ongeveer 115 km lang.

In de coronatijd midden april heb ik het nieuwe deel al eens verkend met veel zuiden wind en dat viel toen niet mee. Deze morgen stond er ook wel wat wind vanuit de zuid/west hoek, dus schuin op de rug het eerste deel.

Om half 8 bij de Kerk op het terras van de Sevewaeg zijn totaal 9 Velo cyclisten aanwezig. Helaas enkele afmeldingen: Jan meestal achteraan Engels die moest toeteren. Misschien de bijnaam ook maar eens veranderen, Henkie de radioloog was op familie bezoek en Witte Peter D die altijd goed is voor wat extra kopwerk niet gezien. Ger uit de Kronenberg had zich ook afgemeld (i.v.m. Hemelse Wijn bezoek) en de andere Ger zal wel moeten klussen. Dus geen 14 maar een groen peloton van 9 velomannen richting Cuijk. Via America, langs Ysselsteyn naar Merselo, langs Westerbeek naar het Sint Anthonisbos en langs camping de Bergen in Wanroij. Daarna richting Mill maar net voor Wilbertoord slaan we rechts af en moet de achterste helft van het peloton in de remmen als de eerste helft al is overgestoken. Een Brabantse boer met aanhangwagen meent gebruik te moeten maken van de verkeersrechtelijke voorrang die op dat punt in zijn voordeel is. Hij keek er ook triomfantelijk bij, toen hij voorbij stoof. Dus dat ging net goed. Drinkwater Pierre had zich moeten haasten, anders had het er slecht voor hem uitgezien. Gelukkig kon het hele peloton verder door het Brabantse land. De kop wordt goed afgewisseld door voorzitter Sjaak, Spaak Bob Piet zonder spaak problemen dit keer, Boekvink Huub en ikzelf. Na Mill nog een stuk door de Ottersgraaf, landbouwgebied met hier en daar wat natuurschoon. Hier even een bananenpauze ingelast, omdat de rest van de route tot aan de pauze door bewoond gebied gaat en massaal even plassen er dan niet meer kan. Vervolgens door naar Beers en langs het water naar Linden om vervolgens af te draaien naar Cuijk. We draaien daar richting het zuiden en ontdekken dat de wind zich toch wat gedraaid heeft naar het westen, zodat we niet continu de wind recht op onze neus hebben. In Cuijk neem ik weer de kop en gaan we via het industrie terrein richting de Maas. Hier moeten we op een gegeven moment wisselen van een dubbel fietspad aan de Engelse kant naar twee fietspaden aan beide zijden van de weg. Dit wordt niet door iedereen snel gedaan waardoor er weer een auto incident zich voordoet. Er wordt wat getoeterd, maar het mag verder geen naam hebben. Doordat ik vooraan reed en geen ogen aan de achterzijde van mijn helm heb, is mij ontgaan welke cyclist dit overkwam. Nu over de dijk naar St. Agatha, verder naar Oeffelt over de brug naar Gennep. Daar bij de locomotief rechts af. Ik heb deze maar even aangewezen anders had niemand hem opgemerkt.

De foto is in april genomen. Verder langs Maria Roepaan richting onze pauzeplaats. Ik hoor al wat gemor van Turbo Alwin van: ‘waar brengt hij ons nu weer naar toe, hier is toch helemaal geen café of koffie te vinden’. Iets na tienen komen we aan bij Boerderij Carpe Diem, waar we worden opgewacht door twee aller aardige dames die koffie, cappuccino en appeltaart in de aanbieding hebben. De cappuccino is natuurlijk voor Eugène onze gesoigneerde neoprof. Na een tweede bakkie voor 7 van ons gaat de tocht verder over wat minder vaste ondergrond. Dit type is tegenwoordig behoorlijk populair, ook wel gravel wegen, Strade Bianche of dirt roads genoemd. Hier zien we dan ook Tegel Peter de Groote, Turbo Alwin en Eugène de gesoigneerde neoprof of kop door het  zand stuiven.  Aan het einde van dit deel klinkt er een schreeuw achter mij en daar maant onze gastrijder van de B-groep Huub Unica Huijs ons te stoppen, hij is gestoken door een bij in zijn knie. Na enkele flauwe opmerkingen van mede cyclisten over wat de doen in een dergelijk geval, hervatten we onze tocht richting Afferden en daarna via het veer langs de Maas naar Maashees.

Net voorbij de IJsvogel is er dan toch technisch malheur, de ketting van drinkwater Pierre slaat dubbel en na ingrijpen van onze Unica man wordt deze weer op het juiste ketting blad gelegd en kunnen we verder. Dat dachten we tenminste. Na Geijsteren blijkt dat het peloton flink is uitgedund en we er enkele missen. Pierre blijkt toch niet al zijn vermogen op het asfalt te kunnen wegzetten doordat de ketting op een plaats enigszins getordeerd is en bij  het achterste kettingblad overslaat. Nu wordt besloten dat de twee pechvogels op eigen kracht verder gaan. De gestokene en de getordeerde fietsen samen richting Serum. Drinkwater Pierre heeft de route op zijn navi staan dus verdwalen doet hij niet. De overigen gaan in een strak tempo verder naar het startpunt en in de buurt van Leunen blijkt dat de weg nat is en wij geluk hebben gehad met het weer. Enkele spatten regen bij Geijsteren en enkele sproei installaties daargelaten zijn we vandaag niet nat geworden. In Meterik draaien onze Lottumse vrienden af en vervolgen we met nog 5 cyclisten onze weg richting het startpunt, waar er weer 4 op het terras belanden. Aangevuld met de eerste twee afvallers die een vijftal minuten later aanschuiven drinken we nog wat na op het langzaam vollopend terras van de Sevewaeg.

Totaal 114 km gefietst en het was weer een geslaagde velorit, richting het einde van het zomerseizoen.

Wegkapitein Leon v.d. Hulst

 

Ritverslag 23 augustus B-groep naar Deurne.

Het is alweer zondag 23-08-2020.

Mooie dag om te fietsen. Op het programma zie ik: route Deurne. Gisteren toch maar even naar Bakel gebeld of daar de koffie tussen 09.30 en 10.00 uur al bruin is en ja hoor komt goed. Dan 08.00uur bij de kerk Sevenum met 8 stoere mannen (Hans.  Frits.  Jo. Fons. Jac. Jan. Willy en Ger) wel een beetje fris maar goed genoeg om er een mooie rit van te maken. We vertrekken dan naar het mooie kerkdorpje Kronenberg, dan gaan we met een lekker maar rustig tempo naar America dan via mooie binnenwegen naar Bakel, maar bij aankomst om 09.45 uur helaas geen koffie. Nog gesloten, dan maar naar Deurne en ja hoor: daar is wel koffie. Na een lekker bakje van een leuke serveerster gaan we via Vlierden, Asten, Liessel naar Sevenum waar we om 11.50 uur arriveren met 88.6 km op de teller.

Mooie rit zonder probleempjes! We hopen dat Henk er de volgende rit er ook weer bij is.

 

Wegkapitein  Ger Tiesen

 

Programma zondag 30 augustus 2020:

A- groep:

Route: Koningsbosch (120 km)

Wegkapitein: Piet Janssen

Vertrek: 7.30 uur

 

B-groep

Route: Haelen  (85 km)

Wegkapitein: Frits Hendrikx

Vertrek: 8.00 uur