Ritverslag 28 juni 2015.

Net als vorig jaar stonden er ook dit jaar 16 renners aan de start voor de jaarlijkse tocht naar het Brabantse natuurgebied “ De Malpie”. Onder hen was ook de Hegelsomse gastrijder Pedro Versteegen. Welkom! Het weer was om 7.30 uur al prachtig, zodat we in zomerse outfit konden vertrekken. En niet alleen wij gingen vroeg op pad. Even buiten Horst-America “trok” een Sevenumse tandarts er al wandelend op uit. Over vroege vogels gesproken! We fietsten door de nog zeer rustige Peelstreek, die er zeer vredig bij lag. Volgens Henk Hoeijmakers stonden de “petatten” en de “mais” er na de malse regenbuien zeer goed bij. Toch hielden we even in, toen we zagen hoe een boerenwaterkanon onze route met water onder vuur nam.

Even verderop in de Peel stuitten we op onze eerste echte tegenvaller. Henk Hoeijmakers reed lek. Hij had kennelijk de slaap nog niet goed uit, want hij was vol over een steen gereden. Gevolg: “snake-bite”.

Gelukkig had Henk snel gespeeld met dit euvel. Henk gebruikte wel een gaspatroon om zijn nieuwe bandje vol te pompen. Makkelijk aangelegd die “jeugd van tegenwoordig”.

Even voor Someren-Eind kregen we nog even de schrik te pakken, toen vlak voor ons denderende peloton een ree de weg overstak. Gelukkig ging alles nog net goed.

Via Sterksel bereikten we Leende, waar we over een mooi fietspad dwars door het Leenderbos fietsten. Prachtig! Daarna zetten we koers richting Venbergse molen en het mooie Malpie natuurgebied. Prachtige bossen en heidevelden met de nodige mooie vennen. Hier werd nog even een foto gemaakt. Hiervoor werd wel eerst even een fietser van zijn fiets geplukt.

Na de Malpie reden we langs de Achelse Kluis en via de daarbij gelegen natuurgebieden bereikten we in Leenderstrijp fietscafé “De Hospes”. Daar waren we trouwens ook wel een beetje aan toe na ruim 80 km fietsen. Heerlijk terrasje.

Na de pauze ging het via Soerendonck en Maarheeze weer richting Limburg.

Op kop had zich inmiddels Alwin Opbroek genesteld en hij gaf die positie tot in Sevenum niet meer weg. Met een beetje rugwind vloog het tempo ook flink omhoog. Het was dus koersen geblazen. Jan Engels maakte nog een spannende manoeuvre door langs de weg te geraken en door een diep gat te rijden. Met zijn stuurmanskunst (of puur geluk?!) bleef hij echter toch nog op de fiets zitten. Klasse Jan!

Na deze snelle slotfase bereikten we om 12.30 uur ons vertrouwde terras De Sevewaeg in Sevenum. De consumptie ging er overigens goed in, want het was immers nog fantastisch weer!

 

Fietsers leven langer!

En dan nog even dit. Afgelopen week stond er een artikel in de krant, dat fietsers langer zouden leven. Dit concludeerden een aantal onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Zij becijferden dat mensen gemiddeld een uur langer leven door elk gefietst uur.

Door de rit vandaag, is dit toch maar mooi een levensverlenging van ruim 4 uur!

Mooi meegenomen. Toch!

 

Statistieken:

Ritlengte: 128 km

Gemiddelde: 30,2 km/uur

Levensverlenging: 4 uur, 14 min., 37 sec.

Houdoe en bedankt!

Groetjes Sjaak van Enckevort

 

Programma: 5 juli 2015.

Route: Grave-Beers (125 km)

Wegkapitein: Piet Janssen

Vertrek: 7.30 uur.

 

2015-6-28 Malpie 2015-1