Ritverslag 29 mei augustus A-groep: Valkenswaard – Leenderbos – Malpie

De weergoden beloofden voor vandaag niet veel goeds. Een flinke buienstrook zou over ons land trekken. Toch voel je als wegkapitein net iets meer verantwoording om toch naar de vertrekplaats te gaan. Een klein beetje miezerregenen was het tegen half acht deze morgen. Toch stond er al iemand te wachten toen ik aankwam, namelijk Jan Engels. Was dus de eerste meevaller al. Even later kwam Peter Hoeijmakers vanuit Lottum nog aangereden. Dat is nog eens een “diehard”! Had er al 13 km opzitten. Dat was tevens ook de totale “oogst” van vanmorgen. Toch besloten we om de geplande rit naar het Brabantse Land te gaan maken. Een rit naar het Leenderbos en natuurgebied de Malpie, dat ligt tussen Valkenswaard en Borkel & Schaft. Sevenum werd verlaten en werd er koers gezet naar Kronenberg, Helenaveen en Neerkant. Via Heusden fietsten we tussen de plaatsen Asten en Someren door. Daarna door de mooie “Herbertus bossen” van Someren, waar de typisch Brabantse boerderijtjes veelal te zien zijn. Erg mooie dus! Daarna gingen we naar Sterksel en Leende en werd het Leenderbos in gedoken. Prachtige fietspaden daar en nog niet druk mede door het wat mindere weer. Kilometers lang doorkruisten we dit mooie bosgebied. Hoge snelheid kun je er niet maken, maar dat kwam goed uit, want ons koffieadres ging pas om 10.00 uur open. Na de “Venbergse Watermolen”, waar het mooie riviertje de Dommel doorheen loopt, begonnen we aan de fietspaden door het Malpie natuurgebied van Valkenswaard. Een prachtig bos- en heidegebied met talrijke kleine en grote vennen.

Na dit zeer mooie Malpie natuurgebied, waren we na ruim 63 km fietsen toch wel toe aan een lekker bakje Brabantse koffie. Die werd natuurlijk gevonden en wel bij fietscafé restaurant De Zwaan in Borkel. Op het mooie en grote terras zat werkelijk niemand. Zijn ze wel open, vroegen wij ons af? Jawel hoor, we werden door een leuke en bij-de-hante-serveester hartelijk welkom geheten. Sjaak probeerde haar nog een beetje af te bluffen door te zeggen: We zijn thuis met stralend weer vertrokken en toen we jullie rood-wit geblokte provincie Brabant binnenreden begon het zowaar flink te regenen! De serveerster antwoordde gevat: Gij geleuft det toch zeker zelf nie! Haha. De koffie smaakte supergoed en zeker toen we hoorden dat Jan zich over de rekening ontfermde. Bedankt Jan!

Na deze heerlijke pauze, fietsten we achter het plaatsje Schaft door het natuurgebied “Langbosch” naar Soerendonk. Daarna richting Maarheeze en Ospeldijk. Na Ospeldijk via Meijel en Grashoek naar Sevenum, waar we na 119 km in Sevenum arriveerden. Voor een afdronk bij de Trapperie was het helaas te laat en daar kwam nog bij dat we de fiets ook nog moesten poetsen. Ondanks dat we toch een beetje nat zijn geworden, was het voor dit trio een heel mooie rit geworden! Bedankt Jan en Peter voor jullie gezelschap!

 

Groetjes van wegkapitein Sjaak van Enckevort

 

Ritverslag 29 mei B-groep: Kempen (De).

Door het regenachtige weer, was er geen interesse in een rit naar het mooie Duitse plaatsje Kempen.

 

Programma zondag 5 juni 2021:

A- groep: Route: Kalkar (125 km), Wegkapitein: Ger Driessen, Vertrek: 7.30 uur

B-groep: Route: Ospel (85 km), Wegkapitein: onderling bepalen, Vertrek: 8.00 uur