Het eerste halfjaar zit er volgens de kalender al op, juli is weer begonnen. Enkele vaste deelnemers op de zondagmorgen genieten al van vakantie, maar toch 20 wielen aan de start voor een rit naar Eindhoven. Het wordt een rit anders dan normaal: veelal zoeken we onbekende binnenwegen op, vandaag een waterrijke versie met wat langere paden.

Met de wind schuin van achteren vlogen we langs Europa’s grootste punkrock-festival Jera on Air in IJsselstein, om daarna koers te zetten naar de luchtmachtbasis Vredepeel. Recht voor de hoofdingang werden we als gemobiliseerde landrotten bijna overreden, we hadden beter omhoog moeten kijken naar alle aanduidingen bij deze vliegeniers. Via Milheeze en Rijpelberg bereikten we het eerste water: even parallel aan de Zuid-Willemsvaart, deze oversteken en daarna langs de Nieuw Aa naar een ander deel Zuid-Willemsvaart. Na Aarle-Rixtel een lang pad langs het Wilhelminakanaal. Ook hier een bijna botsing: wij fietsen keurig achter elkaar, terwijl een tegemoetkomende groep geen enkele moeite nam om veilig te passeren. Het blijft dus opletten onderweg. Bij Son en Breugel rijden we wederom achter elkaar een lang pad langs de Dommel om ons daarna te vergapen aan de grootsheid van het terrein TU\E. Dan stapt iedereen verbaasd van zijn fiets: op een onbeduidend industrieterreintje ligt een nog onbeduidender gebouwtje. Een klein bord buiten verraadt waar we terecht zijn gekomen: de Velosoof!

Binnen bevinden zich vele relikwieën zoals prachtige oude en nieuwere fietsen, shirts van profs, route- en bergaanduidingen en een heus museumpje. Iedereen kijkt zich de ogen uit en het duurt dan ook 10 minuten voordat we komen tot de koffiebestelling. De omgeving roept bij iedereen ook herinneringen op aan zelf verreden heroïsche tochten. We moeten verder (niet ‘terug’ volgens de uitbater, want dat is achteruit) langs het Eindhovensch Kanaal welke we (overenthousiast) zelfs een stuk aan de ATB-zijde nemen. We noteren éénmaal lek, maar met een co2-patroon is dat snel opgelost. Het is daar nog redelijk beschut, zodat we nog niet al te veel merken van de straffe tegenwind. Vanuit Mierlo, via Lierop, Asten, Liessel sleuren de kopmannen ons naar Helenaveen. Het laatste stukje water is het pad langs de Helenavaart. Deze uitdagende route eindigt na 117km, waarbij we toch een gemiddelde van boven de 29 km/uur hebben behaald.

Programma volgende week:

A-groep: Marathon Zuid-Limburg olv Piet Janssen, start 07:00 uur.