Ritverslag A- groep  “Goch – Pfalzdorf” 15 sept. 2019.

De fietsenmaker!

Sinds lange tijd weer eens uitslapen op zondagmorgen voor het fietsen. De starttijd staat nu weer op 8.00uur en dat hebben we geweten ook.

Hordes wielrenners kropen uit hun spelonken en hadden de fiets weer eens gepoetst en ketting en derailleurs gesmeerd en rond 8.00uur waren er, ongelogen, 18 fietsers bij ons startpunt. 16 groene Véloklub leden en 2 gastrijders die met John meegekomen waren uit Maasbree. Na een uitgebreide briefing van Peter Hoeijmakers (zoals we dat altijd van hem gewend zijn) met daarin alle details hoe we fietsen, waar we allemaal komen, waar de koffiepauze is en hoe laat. Het was meteen voor iedereen duidelijk en de verrassing was er dan ook meteen vanaf, hahaha. Het enige wat hij zei was: Henk wil je verslag maken en ik met mijn stomme kop weer ja gezegd. Had blijkbaar slaap toch nog niet uit. Maar goed, het zij zo.

1 minuut na het luiden van de klokken over het Sèrumse land vertrokken we richting de Reulsberg, waar we de A73 overstoken en door de Melderse, nog effe met mijn fietsbel gebeld toen we langs mijn broer fietsten (die sliep natuurlijk nog), en vandaar uit langs de Eikelenbos en Tiendere naar Mieldere en binnendoor naar het dorp van Woutje om vandaaruit de Maas over te  steken (Veer was te duur). Het was een prachtig gezicht om die groene trein door de smalle wegen te zien fietsen met al die groene bomen en velden er om heen.

Er was geen vuiltje aan de lucht, alleen het was wel wat fris vanmorgen maar dat zou gaandeweg wel opknappen waren de voorspellingen. Het tempo was mooi en voor iedereen geschikt. Iedereen kon onder het fietsen dan ook bijkletsen met hun buurmannen en zonder dat we het goed en wel doorhadden vlogen de kilometers voorbij en gingen we voor Weeze de grens over naar “unsere Freunden” in die Heimat. Achter het vliegveld langs gingen we omhoog, achter Siebengewald langs richting Boeckelt en Asperden. Vandaaruit richting Pfalzdorf en daar zagen we een mooie heuvel liggen, recht voor onze neus. Leon en ik hadden het idee van effe lekker klimmen, maar helaas, wederom gingen we aan de voet van de heuvel een mooi bosfietspad in, waar het ook schitterend fietsen was. Dat vonden ook vele andere mensen, dus het was wel goed opletten. Dit deed iedereen dan ook keurig en tuften we richting pauzeplaats Weeze. Onderweg nog een geelgors gezien  De geelgors (Emberiza citrinella) is een zangvogel, uit de familie der gorzen (Emberizidae). Het is de meest voorkomende gors in Europa. Het is maar dat jullie het weten. Echter net voordat we het stoplicht van Weeze naderden haalden we een actieve hardloopster in van middelbare leeftijd (de meesten van onze club zouden zeggen: das nog een jonge blom 😊). De eerste renners belden keurig en zij ging dan ook mooi opzij en wij achter elkaar. Alles goed zou je denken maar toen we stopten bij het stoplicht keken we achterom en zagen een aantal van ons bezig met haar weer overeind te helpen. Schijnbaar is ze van schrik flauwgevallen, omdat ze van slag was bij het zien van zoveel geschoren benen en een andere optie was dat ze langs de rand van het fietspad struikelde en viel. Achteraf bij navraag bleek het optie 2 te zijn geweest.

In Weeze gingen we naar Antonio die bij het zien van onze aankomst vliegensvlug zijn zaak opende en het koffie apparaat ging aanzwengelen. Wij alle fietsen netjes geparkeerd en naar binnen. Toen we eenmaal zaten zagen we dat een van de gastrijders uit Maasbree een wiel mee naar binnen nam. Die was nieuw voor mij. Meestal doe ik mijn fiets op slot, deze optie had ik nog nooit echt overwogen.

Echter het bleek dat de band heel langzaam leegliep en hij deze wilde vervangen. Normaal staat er bij ons 7 minuten maximaal voor en we hadden traditiegetrouw precies een half uur pauze dus hij was de “lucky bastard”. Doordat het koffieapparaat er weinig zin in had duurde het een hele poos voordat iedereen voorzien was. Dit was het geluk voor onze fietsenmaker. Hij had de tijd ook echt nodig (had ook nog een nieuwe kapotte band bij zich, wat weer tot leedvermaak leidde 😉) Echter uiteindelijk was het toch nog gelukt zodat ook hij weer mee mocht voor het laatste stuk. Het moet echter wel gezegd worden dat ondanks het niet zo snel wisselen van band, onze gastrijders wel kunnen fietsen en ook het nodige kopwerk niet schuwden. Klasse jongens en ik zou zeggen: meldt je aan bij onze gezellige club en fiets lekker mee.

Vanuit Weeze ging het full speed (Alwin ging op kop en gaf deze niet meer af) achter Laar, Keylaer en Auwelt naar tuindorp waar we weer op Hollands grondgebied terechtkwamen. Onderweg hadden we toch nog wel tijd om rond om ons heen te kijken naar de mooie omgeving. Vlak voor me vloog nog een buizerd de lucht in (waar anders naar toe zou je zeggen….). Tevens had mijn toenmalige buurman nog een ijsvogeltje gezien. De ijsvogel (Alcedo atthis) is een waterminnende vogel uit de familie van ijsvogels (Alcedinidae). Het is een opvallende verschijning door zijn afstekende blauwe en oranje kleuren, maar ook een zeer schuwe soort die zich weinig laat zien. Alcedo atthis is de enige ijsvogelsoort die tot in noordelijk Europa voorkomt inclusief Nederland en België, althans de ondersoort Alcedo atthis ispida. De meeste ijsvogels leven in de tropen. Hadden wij weer even mazzel!

Wederom over de brug in Well en dan via Blitterswijck voor Broekhuizen en Broekhuizenvorst langs om dan langs het Schuitwater van Swolgen en achter de Melderse langs weer richting Sèrum te fietsen waar we iets na 12.00uur weer netjes op het terras van onze bekende uitbater plaats te nemen om een lekkere Erdinger te nuttigen.

Het was wederom weer een prachtige rit die onder de bezielende leiding van Peter weer prima geleid werd. Peter bedankt en ook onze gastrijders en toekomstige leden uit Maasbree ook bedankt voor jullie gezelligheid en bijdrage aan deze dag.

 

Ik had in totaal 105 km op de teller staan met een gemiddelde van 30,3km/h.

 

Met sportieve groet,

Verslaggever Henk Hoeijmakers

 

Ritverslag B- groep route “Heel” 15 sept. 2019.

Alleen Willy Hermkens van de B-groep heeft vandaag gefietst. Een solo rit van 83 km (27.3 km/uur) naar Roermond-Heel. Top Willy!

 

Programma:

Zondag 22-9-2019

A-groep: Route: “Siebengewald – Hommersum – Gennep” (100 km), Wegkapitein: Peter Driessen, Vertrek: 8.00 uur

B-groepRoute: “Weert” (85 km), Wegkapitein: nog te bepalen, Vertrek: 8.30 uur