Ritverslag A-groep  “Kempen – Malpie” 5 augustus 2018.

Elk jaar staat de route naar het Brabantse natuurgebied “De Malpie” in Valkenswaard op ons fietsprogramma. Zo ook dit weer en na enkele jaren is ondergetekende weer eens de wegkapitein van deze route. De route wordt elk jaar wel weer wat aangepast om er zodoende toch weer wat verrassingen in aan te brengen. Twee proefritten gemaakt en dan vandaag de definitieve versie met de groep fietsen.

Ondanks de vakantieperiode waren er toch nog 9 renners op deze mooie route afgekomen. “Gelukkig” was het vannacht “afgekoeld” tot ca. 16°C en dat is toch wel weer lekker bij deze aanhoudende hittegolven.

Na een korte briefing van de wegkapitein werd er iets na 7.30 uur gestart. Via de Heesbeemden werd Sevenum verlaten en werd de richting ingezet naar Kronenberg, Helenaveen en Neerkant. Bij Neerkant was een wegversperring, maar deze werd met heel mooie wegen omzeild. Daarna fietsten we over een gloednieuw fietspad naar het mooie plaatsje Heusden. Via Heusden fietsten we tussen de plaatsen Asten en Someren door. Daarna door de mooie “Herbertus bossen” van Someren, waar de typisch Brabantse boerderijtjes veelal te zien zijn. Erg mooie dus! Daarna werd koers gezet naar Sterksel en Leende en werd het Leenderbos ingedoken. Prachtige fietspaden daar en nog lekker koel ook. Gelukkig op dit vroege tijdstip ook nog niet zo druk met recreatiefietsers. Kilometers lang doorkruisten we dit mooie bosgebied. Hoge snelheid kun je er niet maken, maar het zij zo!

Na de “Venbergse Watermolen”, waar het mooie riviertje de Dommel doorheen loopt,  begonnen we aan de fietspaden door het Malpie natuurgebied van Valkenswaard. Een prachtig bos- en heidegebied met talrijke kleine en grote vennen. De heide begint al behoorlijk paars te kleuren, maar de kleine vennen liggen er een beetje triest bij. Bijna of zelfs helemaal opgedroogd door het aanhoudende droge weer. De waterlelies zoeken wanhopig naar nog wat vocht in de sporadisch aanwezige natte modder. Hopelijk overleven ze het! Nog een paar daagjes volhouden, zou ik zeggen.

Na dit toch evengoed nog zeer mooie Malpie natuurgebied, waren we na 67 km fietsen toch wel toe aan een lekker bakje Brabantse koffie. Die werd natuurlijk gevonden en wel bij fiets café restaurant De Zwaan in Borkel. Geweldige locatie op een mooi pleintje. Twee tafeltjes tegen elkaar aanschuiven en bestellen maar. We beloofden wel dat we de tafeltjes ook weer na afloop uit elkaar zouden schuiven als de koffie goed zou zijn. Dit gebeurde later ook, want de koffie was supergoed! In de pauze kwam het tropische weer uiteraard volop ter sprake. Wat een zomer zeg en wat een droogte! Zolang de bierbrouwerijen maar niet opdrogen en zo sloeg ook de droge humor al een beetje toe.

Na de pauze kwam de wind wat meer opzetten en begon ons zelfs een beetje tegen te werken. Ger Driessen die vandaag een “hersteltraining” in gedachten had, moest zelfs zijn gestaalde beenspieren aanspannen. De kopposities werden op de terugweg ook regelmatig gewisseld, waardoor het tempo en het gemiddelde weer wat werd opgekrikt. Na het plaatsje Schaft fietsten we door het natuurgebied “Langbosch” naar Soerendonk. Daarna richting Maarheeze en Ospeldijk. Vlak voor Ospeldijk zagen we een kleine kudde langharige Schotse hooglandgrazers onder enkele bomen in een totaal uitgedroogde wei liggen. Zonde! Zij waren bezig met het herkauwen van het zojuist gegeten gortdroge gras van de wei. Ze moesten alle mogelijke moeite doen om er wat speeksel aan toe te voegen. De blikken in de ogen van deze hooglanders, zei veel. Ze moeten vast gedacht hebben, waarom hebben we die mooie groene Schotse grashooglanden verlaten voor deze totaal droge en goudgele laagland hooivlaktes. Sterkte ermee!

Na Ospeldijk via Meyel en Grashoek naar Sevenum, waar we om 12.25 uur bij ons vertrouwde terras De Sevewaeg in Sevenum arriveerden.

De consumptie ging er uiteraard weer goed in, want het was inmiddels toch weer lekker warm geworden! Gelukkig had iedereen weer genoten van deze mooie fietsmorgen!

 

Statistieken:

Ritlengte: 122 km

Gemiddelde: 29,3 km/uur

Geen lekke banden met dit droge weer! Elk nadeel heb zijn voordeel zou Johan Cruijff zeggen.

 

Houdoe en bedankt!

 

Groetjes Sjaak van Enckevort

 

Programma zondag 12 augustus 2018:

A-Groep:

Route: Berg en Dal (140 km)

Wegkapitein: Piet Janssen

Vertrek: 7.00 uur

 

B-Groep:

Route: Gemert ca. 85 km

Wegkapitein: Appie Pauwels

Vertrek: 8.30 uur