Ritverslag La Flèche de Wallonie 31 mei 2014
Elke zaterdag na hemelvaart staat de La Flèche de Wallonie als toertocht in de Belgische Ardennen op het programma georganiseerd door de bpost bank Cycling Tour. Dit is de zwaarste die hum organiseren, nog zwaarder dan Luik-Bastenaken-Luik. Deze is een uitstekende voorbereiding voor de fietsweek in de Dolomieten in juli.
Om 5 uur vroeg vertrokken we met z’n vieren (Sjaak v. E., Ger Dr., Sander P. en Ton M.) vanuit Sevenum waar we rond kwart voor 7 in Spa arriveerden. Het was met 8 graden nog vrij koud. Na ons omgekleed te hebben gingen we ons inschrijven. Daar troffen we ook onze clubgenoten Peter H. die met een andere groep mee fietste. Ook Huub H. en Pierre E. stonden klaar om te vertrekken, zij wisten nog niet welke afstand zij zouden fietsen de 217 of een kortere.
De deelnemers konden kiezen tussen vier verschillende afstanden: 89, 136, 176 of de supertocht van 217 kilometer. “De twee middelste afstanden bleken het populairst”. “Maar ook de grote tocht van 217 kilometer kon op heel wat belangstelling rekenen.
Om 7:30 uur vertrokken we met z’n vieren vanuit Spa voor de 217 km met 15 beklimmingen en goed voor 4.074 hoogtemeters. “Dat maakt van La Flèche de Wallonie dan ook een zeer pittige tocht, die niet van de poes is “.
We kregen direct een opwarmertje van 6 km de Le Rosier. Daarna volgde Côte de Lorcé met 12%, Chera Monseu, Côte de Borlon, Côte de Warre, Rue d’Hotemme.
Voor de bevoorrading werd door de organisatie op 4 plaatsen om de ca. 40 km goed verzorgt, we kregen voldoende en geen wachtrijen zodat we snel verder konden.
Na de bevoorrading bij 92 km volgde de eerste echte steile klim met stijgingen van 15% de Côte de Roche á Frène en L ‘Ancienne Barrière, Côte de Saint-Jacques en Ville du Bois.
Na 170 km begint de finale met 5 loodzware beklimmingen vlak achter elkaar in de laatste 47 km.
Je moet dan nog redelijk “”fris”” zijn want de zwaarste Le Stockeu met meer dan 21% moest beklommen worden met halverwegen het standbeeld van Eddy Merx, direct daarna volgde de Wanneranval en Le Thier de Coo beide met 17% en de Le Haute Levée met max. 12% en als laatste de zeer lange Le Rosier van 4,5 km met max. 12%.
Om kwart voor 6 arriveerde we weer voldaan en nog redelijk fris door de vele ervaring met krachten verdeling en sterke conditie in Spa. Geen enkele lekke band of tegenslag. Met een gemiddelde van ca. 24 km/uur. Kort daar voren waren ook Pierre, Peter en Huub na 217 km. gereden en 4900 kilocalorieën verbruikt te hebben gezamenlijk bij de finish gearriveerd. ook zij hadden geen noemenswaardige tegenslag gehad.
Het weer was super met ca. 20 ºC. Met 4.722 deelnemers verbeteren het aantal van 2012. Toen daagden er 4.200 enthousiastelingen op. Terwijl het op het parcours en bij de bevoorrading niet echt druk was
Om klokslag 8 uur arriveerde we weer in Sevenum.
Samengevat was het een super zware tocht met mooie uitzichten een super organisatie die aan alles gedacht hadden, snelle inschrijving, goede bewegwijzering, verkeersregelaars op gevaarlijke punten, enz.. Een tocht die je gefietst moet hebben en een uitstekende test voor de Dolomieten.
Ger nog bedank voor het rijden.
Gr. Ton

Pierre en Huub in actie op een der zware kuitenbijters
sportograf-49468763
sportograf-49477421