Ritverslag zondag 02-09

De lucht is vuurrood bij zonsopkomst, we vertrekken om half acht. De temperatuurmeter wijst 12 graden, dus redelijk fris nog. We beginnen onder een vaal zonnetje en gaan vandaag richting Mierlo, Heeze en Sterksel. We zijn met twaalf mannen. Onderweg genieten we, buiten de inspanning van het fietsen, van wat de natuur ons te bieden heeft.

Het begint al langs Zwarte Plakweg in Griendtsveen waar grote witte zwanen trots over het water glijden. Verderop stuiven de merels van de weg af bij het aanzicht van de aanstormende mannen. Een reiger staat eenzaam in een groene wei zijn ochtend maal te zoeken. De maïs is mooi groen en bereid zich voor om geoogst te worden. Op een single trail rijden we door een prachtig landschap van paars bloeiende heide en in de wind zwenkend gras. Enkele waterplassen doen hun best om aandacht te trekken. Een veld afrikaantjes staat te prijken in de inmiddels volop schijnende zon.

En wie dit alles niet heeft gezien is te druk geweest met niet achterop raken of (naar alle waarschijnlijkheid) met het in gesprek zijn met medefietsers. De sociale kant van het fietsen verdient toch ook zeker aandacht.Zoals dat in Brabant hoort trotseren we de vele klinkers die daar de straten vormen. De gebruikelijke koffie staat klaar in Ospel. Dan hebben we al drie vierde van de rit achter de rug. Gereden afstand vandaag is 115 Km, een heel mooie rit op een fijne septemberdag.

De wegkapitein Piet Janssen.