Ritverslag 13 september A-groep Winnekendonk (D)

Een gezegde luidt: “De Eersten zullen de Laatsten zijn en de Laatsten zullen de Eersten zijn”! Dit gold ook voor vandaag, want ons Lottums Véloklublid Peter Hoeijmakers was vandaag de wegkapitein en die rijdt normaliter altijd steevast achteraan! Maar niet vandaag, want de wegkapitein moet de groep aanvoeren en de commando’s uitdelen. Dat Peter dit goed kan, weten we uit de voorgaande ritten van hem. Peter is voornamelijk Duits georiënteerd vandaar dat we vandaag weer naar Duitsland gingen. Afgelopen vrijdag had hij de route nog helemaal verkent of er geen obstakels waren en om de route nog eens echt goed in zich op te nemen. Dit keer had hij een mooi koffieadres uitgezocht en daaromheen een mooie route uitgestippeld.

Met 9 man stonden we op deze frisse zondagmorgen klaar om deze route te fietsen. Wat zouden we vandaag weer allemaal meemaken? Op de Dijkerheideweg in Horst stonden al 3 kalkoenen langs de weg ons een beetje raar aan te kijken. Ze zetten wel een rode keel op, maar bleven verder wel rustig. Peter bracht ons naar de prachtige nieuwe fietspaden die over de dijken van Broekhuizen naar Blitterswijck voeren. Ook schitterend door de natuurgebieden en langs diverse plassen met al de nodige zwanen en andere watervogels erin. Deze nieuwe fietspaden zijn het resultaat van het “Maasdijken-Ophoog-Deltaplan”. Heeft wat mogen kosten, maar dan hou je er gelukkig toch nog iets moois aan over. Aan te bevelen om hier nog eens vaker te fietsen. Na de Maasbrug in Well gingen we via Wellerlooi naar Duitsland. In het plaatsje Lüllingen fietsten we langs diverse heide kwekerijen en zagen daar miljoenen “Erica” heideplanten die al prachtig in bloei stonden. Schitterend gezicht en ze lijken een beetje op de bollenvelden van Nederland, maar dan anders. Wel verschillende kleuren en soms wel 3 verschillende kleuren in één plant. Uniek om te zien in deze tijd van het jaar. De wegen die Peter voor vandaag had uitgekozen waren allen van voortreffelijke kwaliteit en dat is toch echt niet overal in Duitsland. Na de plaats Wetten wilde Peter ons over een boerenerf sturen, maar dat plannetje mislukte. De boer had namelijk de toegangspoort nog niet geopend en we moesten dus rechtsomkeert maken. Geen probleem, want er zijn meerdere wegen die naar ons koffieadres “Bauerncafé Kellendonkshof” voeren. Peter had een mooie tafel voor 10 personen gereserveerd in de werkelijk schitterende terrastuin. Overal leuke zitjes in de natuur met de nodige kunst objecten en ook de nodige leuke spreuken. Een spreuk wil ik jullie niet onthouden en die luidt: In gebak zitten weinig vitaminen, daarom moet je er véél van eten! De jolige ober bediende ons voortreffelijk van koffie en maakte “zwischendurch” nog regelmatig wat geinige opmerkingen naar ons, die wij natuurlijk ook weer geinig pareerden. Al met al een zeer gezellig koffieadres!

Na deze pauze vertrokken we weer richting de Nederlandse grens. Onze wegkapitein, die tot het koffieadres steevast op kop had gefietst, maakte langzamerhand wat aanstalten om wat terug te zakken naar de 2-de rij. Reden daarvoor was ongetwijfeld de harder aantrekkende tegenwind. Peter moest dus een beetje zijn “Power” sparen. Dit in tegenstelling tot de Jumbo Visma ploeg die in de Tour de France ’s middags met de nodige “Power” smeten. Maar nog erger was het met Max Verstappen gesteld, die had al in de eerste ronde ineens “No Power” meer! Triest voor Max en zijn vele fans!

Het fietsen ging overigens prima en het weer werd steeds beter. Wat hebben we toch een mooie zomer en dat met nog een hittegolf voor de boeg ook! Na Veert, Walbeck reden we via Lingsfort naar Arcen. Onze Lottumse wegkapitein kon het niet laten om voor de 2-de keer deze morgen Lottum weer aan te doen. Dus we namen het veerpont van Arcen naar Lottum en via de Houthuizerheide en de Lovendaalse bossen fietsen we weer terug naar Sevenum, waar we tegen half een en na 102 km op ons geliefde en goed gevulde terras van de Sevewaeg aankwamen. De charmante dames van de Sevewaeg bedienden ons voortreffelijk en we brachten een welverdiende toost uit op onze wegkapitein van vanmorgen, die ons een prachtige rit had voorgeschoteld. Peter bedankt! Het was is alle opzichten: Top!

 

Groetjes Sjaak van Enckevort.

 

Ritverslag 13 september B-groep Straelen (D).

Vandaag de rit overgenomen van Henk. Vanwege blessure niet aan het fietsen. Hij zou naar Someren gaan, maar daar waren wij we vorige week al in de buurt geweest.

Met 9 personen ging het richting Duitsland. In Straelen aan de heerlijke sterke koffie. 10 km voor het einde had Appie pech aan de fiets, pion kapot. Maar zoals het in de B groep gaat, wachten wij allemaal op hem. Met prachtig zonnig weer toch maar mooi 89 km gefietst!

 

Groeten van wegkapitein Frits Hendrikx

 

Programma zondag 20 september 2020:

A- groep: Route: Siebengewald–Hommersum-Gennep (100 km), Wegkapitein: Peter Driessen, Vertrek: 8.00 uur

B-groep: Route: Wessem (85 km), Wegkapitein: Hans Scheres, Vertrek: 8.30 uur