Ritverslag 15 augustus A-groep: Kempen – Malpie

Vandaag stond de rit naar de Brabantse Kempen en natuurgebied de Malpie, dat ligt tussen Valkenswaard en Borkel & Schaft, weer eens op het programma. De laatste keer dat we deze rit gefietst hebben, was in 2018 en dus was het tijd om deze rit toch maar weer eens te gaan fietsen. Ondanks de vakantieperiode waren er toch nog 9 renners op deze mooie rit afgekomen.

Het weer was vandaag om 7.30 uur al fantastisch. Temperatuur goed, het zonnetje was er al door en de wind viel ook reuze mee. Na een korte briefing van ondergetekende wegkapitein werd er iets na 7.30 uur gestart. Via de Heesbeemden werd Sevenum verlaten en werd de richting ingezet naar Kronenberg, Helenaveen en Neerkant. Via Heusden fietsten we tussen de plaatsen Asten en Someren door. Daarna door de mooie “Herbertus bossen” van Someren, waar de typisch Brabantse boerderijtjes veelal te zien zijn. Erg mooie dus! Daarna werd koers gezet naar Sterksel en Leende en werd het Leenderbos in gedoken. Prachtige fietspaden daar en nog niet al te druk op dit vroege tijdstip. Kilometers lang doorkruisten we dit mooie bosgebied. Hoge snelheid kun je er niet maken, maar het zij zo! Na de “Venbergse Watermolen”, waar het mooie riviertje de Dommel doorheen loopt,  begonnen we aan de fietspaden door het Malpie natuurgebied van Valkenswaard. Een prachtig bos- en heidegebied met talrijke kleine en grote vennen. De heide staat nog vol in bloei en zag er dus schitterend uit.

Na dit zeer mooie Malpie natuurgebied, waren we na ruim 60 km fietsen toch wel toe aan een lekker bakje Brabantse koffie. Die werd natuurlijk gevonden en wel bij fietscafé restaurant De Zwaan in Borkel. Geweldige locatie op een mooi pleintje. De koffie smaakte supergoed en zeker toen we hoorden dat Jo Hendriks die onlangs jarig (66) was geworden, hierop trakteerde. Natuurlijk werd hij op deze vroege morgen door ons met z’n allen luid toe gezongen. We hadden de rit van vandaag ook “Route 66” kunnen noemen. Jo bedankt voor de koffie en nog vele gezonde fietsjaren gewenst!

Na de pauze kwam de wind wat meer opzetten, maar gelukkig hadden we deze meer van achteren dan van voren. Na het plaatsje Schaft fietsten we door het natuurgebied “Langbosch” naar Soerendonk. Daarna richting Maarheeze en Ospeldijk. Na Ospeldijk via Meijel en Grashoek naar Sevenum, waar we na 123 km om 12.15 uur in Sevenum arriveerden. Voor de variatie gingen we weer eens naar het goed gevulde terras van de Sevewaeg. De consumptie ging er uiteraard weer goed in, want het was inmiddels toch al lekker warm geworden! Gelukkig had iedereen weer genoten van deze mooie fietsmorgen!

 Groetjes van wegkapitein Sjaak van Enckevort

 

Ritverslag 15 augustus B-groep: Neeritter – Ittervoort – Wessem.

Na een heerlijke vakantie was ik weer meteen de wegkapitein c.q. kopman. Om 7.30 uur op Serum aan en onderweg Willy opgepikt. In Serum bij de kerk waren ook nog Ger, Jan en Henk. Nadat het 8.00 uur had geslagen en ik verteld had dat de rit naar Ittervoort ging, kwamen we Jac nog tegen. Dus we vertrokken met 6 personen richting Ittervoort/Neeritter. Daar was zo vroeg nergens een koffieplek te vinden, dus toen door naar Wessem waar een Serumse altijd vroeg klaar staat met de koffie.

Na de koffie vertrokken we richting Maasbracht de Maas over. Hier kwamen heel kort langs de twee torens van de elektriciteitscentrale. Hier was Jac na 50 jaar fietsen nog nooit geweest. Dat kan goed kloppen, want nog niet zo lang geleden waren dat zandwegen en nu zijn ze fijn verhard. Via de sluizen van Linne gingen we richting Neer en daar wilde Willy niet dat smalle paadje langs de Maas doen met dat bruggetje. Dus hier mijn route helemaal aangepast. In Helden draaide Willy in een keer richting Baarlo en verliet hij de groep. Jan fietste nog een stuk mee en draaide later af richting Panningen. 2 km voor de Serum haalden we Appie nog even in. Bij de kerk in Serum aangekomen was ik de laatste van de groep.

Gr.  Frits

 

Programma zondag 22 augustus 2021:

A- groep: Route: is gewijzigd in route Duitsland (115 km), Wegkapitein: Huub Hendriks, Vertrek: 7.30 uur

B-groep: Route:  Deurne (85 km), Wegkapitein: Ger Tiesen, Vertrek: 8.00 uur