Ritverslag 15 mei 2022 A- groep: Maasduinen

Deze morgen slecht zes man aan de start voor de rit door de Maasduinen. Hoewel de temperatuur fantastische waarden aangaf, korte broek en korte mouw, waren er allerlei afmeldingen. Helaas de kans op een mooie rit gemist. Vol goede moed togen we op pad. Om te beginnen ouderwets over de Römerweg richting blokkendozenpark Tradeport om langs alle nieuwe windmolens naar de stad te gaan. Eenmaal over de Maas was het een drukte van belang: veegwagens en allerlei personeel met bezems en ander werkmaterieel waren aan de slag om alles in gereedheid te brengen voor de Venloop. Snel verlieten we de dichtbevolkte omgeving om naar de lommerrijke bosgebieden van het Zwarte Water te gaan. De natuur is overal fris groen in mei. Langs het Maasstrand van Lomm via Lingsfort naar de stiltegebieden Maasduinen. We trokken alsmaar rechtdoor tot in Siebengewald, om door de gehuchten Koekoek en Lakei langs de grens naar Gennep te fietsen. Nog even een gravelpad, dit lijkt steeds meer een verplicht nummer te worden in onze fietsroutes, konden we bij Babbels van een aangeklede kop koffie genieten. Hebben we nu de hele tijd de wind een beetje schuin van voren gehad, vroegen we ons al af. Het tempo had er in ieder geval niet onder geleden. De Maas over naar Oeffelt was in ieder geval met een heerlijk briesje in de rug, daarna linksaf terug in zuidelijk richting. Het leek erop dat wind wat gedraaid was, helaas weer wat schuin van voren. Met regelmatig wisselen op kop en beschut tussen de Maasheggen door langs de kleine dorpskernen Vortum-Mullum, Groeningen, Holthees en Smakt ging het in straf tempo terug. Toch meldden twee lotnummers wat energie-problemen en bleven achter in de luwte hangen: een externe schakelaar wilde niet meer en een intern batterij-pack kampte met dichtgeknepen toevoer. Nog even side-seeing in de Afhang in Horst en weer terug naar de start. Zoals vooraf aangegeven zouden we om 12:30 uur op de basis wederkeren… we waren zelfs enkele minuten eerder. Dank voor het mede-invullen van het werk op kop van ons pelotonnetje, beloond met een koele versnapering op het terras van de Trapperie.

Voor de statistici: 112 km met een gemiddelde van 29,2.

 

Sportieve groet, wegkapitein Jan Engels

 

Ritverslag 15 mei 2022 B- groep: Grathem

Vandaag was ik de vervanger van Henk. Die ging liever met de caravan er op uit dan met ons met de fiets. Ger is nog steeds afwezig door gezondheidsproblemen. We waren met 3 man aan de start. We vertrokken vandaag om 8.00 uur en zodoende stond de A-ploeg ook klaar om te vertrekken. Trouwens er is unaniem besloten om vanaf vandaag elke week om 8.00 uur te vertrekken.

Wij gingen richting het zuiden en de A-ploeg ging richting het noorden. Het was een schitterende tocht richting Grathem. Onderweg in Helden pikten we nummer 4 op nl. Jan uit Panningen. Op de terugweg in Buggenum hadden we om klokslag 10.00 uur koffiepauze bij Café de Eijck. Binnen waren ze al aan het kaarten en aan het biljarten. Volle bak dus.

Na de heerlijke koffie was het tegen de wind in fietsen, dat was afgelopen vrijdag wel anders. Om 12.00 uur waren we in Serum na 89 km.

 

Groetjes Frits.

 

 

Samenvatting fietsvakantie 2022 Portugal – Algarve Alvor: Fantástico!

De fietsreis van 4 mei t/m 11 mei naar de Algarve in Portugal zit er weer op. We logeerden in het uitstekende hotel Alvor Baia Resort in Alvor.

De professionele carbonfietsen huurden we bij de Duitse fietsenzaak SunBike Tours van Katja & Thomas. In de bergachtige Algarve streek hebben we 6 dagen gefietst. In totaliteit hebben we 633 km gefietst met een hoogteverschil van 8630 m. bij de vaak zéér pittige hellingen tot wel boven de 20%. De 6 fietsroutes zijn allemaal uitgewerkt door Peter Driessen, die ook 5 routes als wegkapitein prima heeft geleid. Bedankt hiervoor Peter! Jammer dat Peter de laatste en tevens mooiste rit moest missen vanwege luchtwegproblemen. Gelukkig was broer Ger bereid om deze rit als wegkapitein te fungeren. Bedankt Ger! Gelukkig kon Sjaak, die vlak voor deze fietsvakantie een knieklacht kreeg, toch alle fietstochten meefietsen. Met dank aan de intensieve behandelingen van Fysio Mulders uit Sevenum.

Veel tegenslagen hebben we onderweg niet gehad. Alleen 2 lekke banden van kamer 426 (Jo  & Peter H.). Over het weer kunnen we kort zijn: het was altijd zonnig en de temperaturen gingen dagelijks tot boven de 30ºC. De natuur met al haar bloemenpracht was schitterend. De uitzichten in de bergen en de zeer grillige kustlijn met haar rode rotspartijen waren adembenemend. De wegrestaurantjes (soms bijzonder kneuterig) waar we onze koffie-stops of lunchpauzes hielden, waren altijd heel goed en sfeervol. Alleen de wegen in Portugal kunnen wel wat verbeterd worden. Grote gaten in de weg en meestal verdiept gelegen putdeksels zijn er overal. Hier moest je altijd alert op zijn. De sfeer in de groep was altijd heel open en gezellig! Kortom we kunnen terugzien op een heel geslaagde en mooie fietsvakantie!

Gelukkig hebben we de foto’s en de filmpjes nog! Allen bedankt voor jullie positieve inbreng! Hopelijk kunnen we volgend jaar weer zo’n mooie fietsreis organiseren!

Groetjes van de deelnemers:

v.l.n.r.: Piet Janssen, Ger Driessen, Jo Hendriks, Sjaak van Enckevort, Peter Driessen, Huub Hendriks, Huub Faasen, Peter Hoeijmakers

 

 

Programma zondag 22 mei 2022:

A- groep: Route: Budel (110 km), Wegkapitein: Piet Janssen, Vertrek: 7.30 uur

B-groep: Route: Holthees (85 km), Wegkapitein: Hans Scheres, Vertrek: 8.00 uur