Ritverslag 17 juli A-groep: Sonsbeck

Vandaag stond de rit naar het heuvelachtige Duitse Sonsbeck op het programma onder leiding van de Lottumse wegkapitein Peter Hoeijmakers.

Vanmorgen stonden er om 7.30 uur 9 renners klaar voor deze rit, maar het trio dat komende vrijdag de Mont Ventoux op één dag van 3 zijden gaat beklimmen was niet compleet. Jan en Leon waren er, maar Henk moest helaas verstek laten gaan, omdat hij kampte met een oogontsteking. Een “waègenschiët” zullen we maar zeggen. Hopelijk is dit vrijdag weer helemaal  hersteld en we wensen het trio dan ook heel veel succes met hun monsteruitdaging.

Na een korte briefing werd ondergetekende aangewezen tot stukjesschrijver van deze rit. Onze enthousiaste wegkapitein Peter nam gelijk de “Tête de la course” in, richting de Ulfterhoek. Alwin daarentegen neemt al enkele weken door persoonlijke omstandigheden de “rode lantaarnpositie” (Arrière de la course) in, maar aanstaande dinsdag zal door een medische ingreep hierin wellicht verandering komen. Alwin succes dinsdag en wij zeggen met z’n allen toi-toi-toi.

Peter heeft wel vaker een rit in elkaar gezet naar Sonsbeck, maar die van vandaag was op vele punten anders en ook super mooi. Hierover later meer. De temperatuur was nog laag met ca. 13°C, maar het zonnetje scheen gelukkig al uitbundig. Via Melderslo Tienray en Meerlo staken we de Wellse Maasbrug over. Daarna via Wellerlooi en Tuindorp Duitsland in. En daar lag met name de vernieuwing van de route naar Sonsbeck. Zeer mooie veldwegen met voor de variatie ook nog eens goed asfalt. Wel veel draaien en keren. Via Twisteden, Wetten en Winnekendonk reden we naar de glooiende heuvels van het Nördliche Tüschenwald. Het tempo was vandaag heel goed, want onze wegkapitein werd goed geassisteerd door renners die al vakantie hadden gehad en door het duo dat komende vrijdag de Mont Ventoux probeert te bedwingen. Een beetje het klimwerk testen is dan ook heel begrijpelijk!

Toch wist iedereen de mooi met granen begroeide heuvels te beklimmen en konden we weer als groep afdalen naar Sonsbeck, waar we bij Bäckerei/Konditorei Lensing lekker in de schaduw plaatsnamen op het terras. We waren echter niet de enigen, want er begint al een ware wespenplaag te ontstaan. Daarom werd er door de meesten geen zoet gebak besteld. De Pott Kaffee ging er bij iedereen wel goed in. Na deze heerlijke pauze ging het weer huiswaarts. Ger Roodbeen nam de koppositie in en zijn stijl deed een beetje aan Gerrie Kneteman denken. Petje onder zijn helm, flink stoepend op de pedalen en ook altijd goedlachs. Jammer dat Gerry Kn. niet meer onder ons is, maar wij hebben onze eigen Gerry!

Zoals reeds eerder gezegd, mooie route met schitterende veldwegen met al in bloei staande Kartoffel-akkers en ook de mais is al op manshoogte. Het graan kan er komende week ook wel af. Door de droogte werd er vandaag op diverse plaatsen flink gesproeid (ook op de weg) en lieten we ons deze frisse verkoeling wel gevallen. In de buurt van Veert bevinden zich de heideplant kwekerijen met al miljoenen nieuwe plantjes. Via Walbeck, Lingsforterweg in Arcen het veer over naar Lottum. Bij wegkapitein Peter fietsen we bijna langs zijn voordeur naar de enige en echte holleweg van Lottum. De Lottummers wegkapitein Peter en Alwin draaiden hierna huiswaarts en de rest ging via Kaldenbroek in Grubbenvorst over de weg naar Sevenum, waar we na 122 km om ca.12.40 uur aankwamen bij fietscafé de “Trapperie”. Helaas voor sommigen wel wat te laat en ook hadden enkelen nog drukke bezigheden ’s middags, zodat er maar een tweetal plaatsnam op het terras, dat muzikaal werd opgeluisterd door de harmonie van Sevenum. Is weer eens wat anders dan hard-rock en rapper Kraantjepappie!

Peter bedankt voor deze mooie en keurig verzorgde rit! Top!

 

Groetjes Sjaak van Enckevort

 

Ritverslag 17 juli B-groep: Overloon – Wanssum

Zondag jl. stond de rit van de B groep in het teken van samen uit samen thuis.

Dat dit niet vanzelfsprekend is bleek op deze dag maar weer eens toen ons lid van de Lemmeweg (ik mocht geen namen noemen) in Blitterswijck de communicatie met de overigen van de groep mistte en zo een ontsnapping wist te creëren.

Eerder die dag vertrokken we met 7 fietsers vanaf de Trapperie, nadat ik was gebombardeerd tot wegkapitein. De snel uit het achterhoofd gehaalde route werd ingezet, welke via het nieuwe stuk bikeway naar America voerde. Vervolgens passeerden we de plaatsen Ysselsteyn, Merselo en volgden we de weg richting Overloon en Oploo. In Holthees bleek het nog te vroeg voor koffie, laat staan dat het terras al open was en koersten we verder tot we uiteindelijk in Wanssum neerstreken, waar de tent net geopend werd. Op een fortuinlijke stoel en aan een steigerplanken salontafel ontvingen we de toch wel sterke koffie al dan niet met appelgebak. Vervolgens ging het langs de Maas naar Blitterswijck waar we eerder genoemde lid zoek raakte. Even wachten loste niets op, waardoor op dat moment met 6 man verder rijden de enige optie was. Pas later kregen we de “ontsnapper” weer in ons vizier. In overleg met de groep zette Huub de sokken erin en haalde “de vluchter” terug in de groep om zo weer met zijn zevenen verder te gaan. Om toch aan de geplande afstand te kunnen voldoen werd op weg naar Sevenum nog wat extra kilometers erbij gepakt en via Horst waar we Hans thuis brachten, bereikten we ruim op tijd na 82 km. de Trapperie.

Groet Huub

 

Programma zondag 24 juli 2022:

A- groep: Route: Geldrop – Heeze (120 km), Wegkapitein: Marcel van Koningsbruggen, Vertrek: 7.30 uur

B-groep: Route: Heel – Grathem (85 km), Wegkapitein: Hans Scheres, Vertrek: 8.00 uur