Ritverslag route “Kinrooij – Vossenven – Stramproy” A- groep 2-6-2019.

Zondagmorgen 2 juni, het belooft een prachtige dag te worden en ik kan deze nacht bijna niet slapen omdat ik weer een mooie route van Ger in het vooruitzicht heb en het weer wordt schijnbaar heel mooi. Ben 3 of 4 keer wakker geweest die nacht, maar het was steeds nog te vroeg om op te staan. Om 6.15 hield ik het niet meer vol. Na mijn echtgenote een kus te hebben gegeven en gezegd: tot vanmiddag, ik ga fietsen! Kreeg alleen wat gemompel terug maar dacht wel dat het goed was 😉.

Gauw opgestaan, fietskleren aan met zweethemd (hier kom ik later nog op terug) en gauw wat eten naar binnen gestopt en mijn spullen bij elkaar gepakt in mijn trouwe rugzak. Eigen gebakken powercake, banaantje en gelletje. Regenjas er uit gegooid (het zal toch niet he). Tegen 7.22uur fiets gepakt en langs Jan gegaan, die inmiddels ook klaarstond. Gauw naar het startpunt bij de Sevewaeg. Onder de blauwe zon en een behaaglijk temperatuurtje steeg het aantal renners al snel tot 12 personen. Dit was voldoende en de klok sloeg 7.30uur. Korte briefing van wegkapitein Ger D. Het werd duidelijk dat we een mooie route tegemoet gingen met een mooie koffiestopplaats. Dit laatste was nog wel een dingetje. Het ging pas klokslag 10.00uur open en lag op 73km afstand. We mochten dus niet te hard fietsen. Tsja…..

Het sein tot vertrek werd gegeven en ik sloot me meteen bij de wegkapitein Ger aan om vooral te genieten van de tocht en de omgeving en niet alleen van die achterwerken voor mijn neus te zien. We zaten er al meteen lekker in qua tempo, tot ik achterom keek. Tot mijn verbazing lagen we bij het bejaardenhuis al ongeveer 500meter voor, er vanuit gaande dat de Sevewaeg op 600meter lag. Het is werkelijk ongelooflijk hoe langzaam een heleboel Véloklub leden zijn om als eerste weg te fietsen. Het is een plaatselijke sport geworden om achteraan te fietsen. Zeker nu Peet H. er vandaag niet bij was, was er een plekje vrij achterin. Er waren vele liefhebbers, hahaha. Maar goed, nadat we Sevenum uit waren was toch iedereen in het peloton present en gingen we met gezwinde spoed naar Maasbree en daarna richting Baarlo. Hier sloop de eerste onzekerheid in Ger: waar moeten we ook alweer afdraaien. De keuze was gelukkig verkeerd, zodat ik toch aan mijn trekken kwam en we een aantal 100 meter over een zandweg mochten fietsen. Via achterkant Baarlo gingen we binnendoor naar Helden, Neer en Ophoven en door de bossen bij Haelen. Het waren mooie rustige wegen, hier en daar verpest door een ongeduldige snelle BMW-rijder (niet geheel toevallig😉). Niet lang daarna dook door de bomen en velden de kerk van Baexem op en vandaar uit ging het richting Kelpen. Allemaal wegen waar we zelden komen.

Overal stonden de gewassen er voorbeeldig bij. De aardappels groeiden en bloeiden hier en daar al. Er zijn massa’s bietenvelden (de koeien hebben weer geluk deze winter) en het graan wuifde al door de wind. Voorlopig mogen de boeren niet klagen wat natuurlijk vreemd is aangezien er meestal wel wat te klagen is in dit land (denkt men tenminste). Maar dat gebeurt dan door mensen die niet zo genieten als wij met fietsen doen. Kom lekker met ons meefietsen dan krijg je extra goede zin en humeur.

De weg vloeide voort onder onze dunne bandjes via Hunsel naar Neeritter waar we de grens overstaken naar onze zuiderburen. Achter Kinrooij langs richting Eppel. Daarna ging het weer terug naar Nederland waar we bij de Vossenvennen aankwamen en door het mooie tempo helaas te vroeg waren, zodat we een ommetje in de buurt langs het kanaal maakten om zo klokslag 10.00uur aan het poortje te rammelen om binnen te mogen. Het was inderdaad een schitterend plekje om een kopje koffie, cappuccino of iets ander vloeibaars te kunnen drinken. Hier kregen we nog les van Alwin dat een zweethemd met deze temperatuur niet gezond was. Dus ik heb die maar meteen uitgetrokken, altijd openstaande voor een goed advies!

Nadat de tijd voorbij was zijn we hier weer vertrokken en kregen we met Alwin en Ger als kopmannen te doen met echte tempobeulen. Het ging heerlijk met 33-38km/h weer richting Tungelroy en vandaaruit naar Ell. Af en toe wisseling van wacht maar het tempo bleef gestaag boven de 30 zodat we snel het eindpunt naderden. Via Heibloem naderden we Beringe weer waar we binnendoor naar Grashoek gingen om langs het golfterrein weer naar de Turfhoeve te fietsen. Hier werd nog een keer goed aangezet zodat we weinig last hadden van het slechtste fietspad van Horst a/d Maas met al die scheve stoeptegels (de naam zegt het al, het zijn stoeptegels en geen fietstegels!). Misschien dat er nog een keer een subsidiepotje kan worden aangesproken hiervoor zodat we geen gebruik hoeven te maken van de weg, maar netjes en veilig op het fietspad kunnen fietsen.

Ondanks de prachtige route en mooie tempo’s zijn er nog wel wat leerpunten voor ons als fietsclub. Tenslotte moet je altijd open staan om iets te leren:

  • Als voorrijder in het peloton ben je mede verantwoordelijk voor het veilig oversteken en het verkeer in het algemeen. Goed opletten dus en stoppen als we niet met zijn allen kunnen oversteken.
  • Op tijd hindernissen aangeven is ook altijd fijn om te weten als je wat naar achteren fietst.
  • Mocht je het tempo moeilijk bij kunnen houden en het lukt niet om wat meer te trainen is het helemaal niet erg om een keer met de B-groep te fietsen. Tenslotte hebben we deze hiervoor in het leven geroepen zodat iedereen toch lekker kan fietsen in eigen tempo en daardoor ook eens op kop te kunnen fietsen en lekker genieten van de omgeving.

Dit verslag heb ik op verzoek van wegkapitein Ger D geschreven en heb dit met plezier gedaan.

Om 12.10uur waren we weer bij de Sevewaeg waar we met nog een aantal renners een lekker drankje genuttigd hebben en wat na gekletst over de mooie route.

Met sportieve fietsgroet,

Henk Hoeijmakers

Voor de statistici:

Route: 119,2km

31,1 km/h

 

Ritverslag route “Thorn” B- groep 2-6-2019.

Vanwege de voorspelde ‘tropische temperatuur’, vertrokken we om 8.00 richting Thorn met 6 man. Lichte tegenwind, een nog aangename temperatuur en een uitbundige natuur vormden en een perfecte ambiance voor deze rit. Langs Breebronne via Baarlo langs de Maas naar Kessel Eijk en over het afwateringskanaal en de hoge Maasoever in Neer, genoten we van het unieke Maaspanorama. Richting Buggenum in het kielzog van een damesploeg dat even wennen was voor een enkeling die tevergeefs wilde passeren maar tot de orde werd geroepen. Daarna door Nunhem en het lommerrijke Leudal via het bosfietspad in Haelen naar Baexem en Grathem. Over het kanaal Wessem-Nederweert en de A2, kwam Thorn in zicht en pauzeerden we zoals gebruikelijk op het terras van Grand Café het Stift.

De terugweg met inmiddels een lekker windje in de rug, vervolgden we via Wessem en Heel langs het Lateraal Kanaal naar Horn en Haelen waar ‘de achtvorm‘ van deze route een feit werd. Langs Neer binnendoor naar Helden en de gebruikelijke route via de ‘Poggio,’ waar nog een duel werd uitgevochten door Henk en Ton, arriveerden we net voor twaalven na 91 Km bij de Sevewaeg.

Volgende week volgens programma route Linne, waar een vervanger voor Jan noodzakelijk is en via de Vélo-B app afgestemd wordt door zijn vervanger.

 

Hans Scheres

 

Programma:

Zondag 9 juni 2019:

A-groep: Route: “Uden” (120 km), Wegkapitein: Peter Driessen, Vertrek: 7.30 uur

B-groep: Route: Linne (85 km), Wegkapitein: vervanger Jan Steegs, Vertrek: 8.30 uur