Ritverslag 20 juni A-groep: Xanten

Weer een mooie dag om eens een flink stuk te gaan fietsen. Het was Vaderdag, maar iedereen lag nog in bed te slapen (was al 6.30 uur!!!) en dus geen enkele reden voor mij om dan maar thuis te blijven voor ontbijt op bed. Dat wordt dan echt te laat om te ontbijten.

Net voor 7.30uur bij de Kerk en binnen no-time stonden er 8 fanatieke vaders klaar om de route van Ger D. te gaan fietsen. En je weet het met Ger, er komen paadjes en wegen bij, die je nog niet kent en altijd autoluw. Na de briefing over route, richting en natuurlijk de koffieplaats gingen we met windkracht 3 in de rug naar het noorden. En je weet natuurlijk wat dat betekent, wind uit op de heenweg: juist ja…… Iedereen had goede zin en ondanks het dreigende wolkendek viel hier geen regen uit. Dat kwam deels ook doordat iedereen een weerapp op z’n telefoon zocht die de beste weersvoorspelling gaf en deze werd dan gevolgd. De km’s vlogen onder de wielen door, iedereen kon het tempo goed bijhouden en er werd toch nog volop gekletst. De wolken verdwenen heel langzaam en er kwam zelfs een beetje blauw door,  wat het humeur voor velen er nog beter op maakte. In ieder geval voor mij wel, want als je vakantie hebt wil je niet voor je lol in de regen gaan fietsen. Na een km of 40 werd er achter in het peloton geroepen dat er effe gewacht moest worden. Onze Piet hoorde wat rammelen. Nu weet ik niet of er iets van zijn fiets loszat of dat het zijn eigen onderdelen waren die rammelden. Tenslotte is hij al 70+ en dan gaat niet meer alles vanzelf. Maar gelukkig het was niets bijzonders en iedereen weer de fiets op. Na weer zo’n 10 km gefietst te hebben ging het toch nog hartstikke fout. Toevallig keek ik net achterom en zag een paar fietsen achter mij, Marcel over de kop de op straat vallen. Shit, iedereen gestopt en Marcel geholpen weer overeind te komen. Bleek dat hij met zijn wielen langs de weg was geraakt en aangezien het een hoog opstaand randje was, was hij compleet op zijn bek gegaan om het maar plat te zeggen. De schade werd opgenomen: vele schaafplekken op armen, hand en been, pijnlijke heup en een compleet ingedeukt ego. Maar geluk boven alles was, dat zijn fiets nog in orde was (en dat is natuurlijk het belangrijkste voor een wielrenner). Stuur stond er wel niet helemaal anatomisch verantwoord op, maar dat werd snel gefikst. Nu blijft natuurlijk het feit van hoe dit aan Yvonne uit te leggen, dat je zonder iemand in de buurt bent gevallen met de fiets 😉. En dat zij  morgenvroeg weer alle lakens en dekbedovertrek moet gaan wassen, omdat die vol met bloed zitten. Maar ja, zoals gezegd, het was Vaderdag en de vergevingsgezindheid zal toch wel groot zijn. En ja, vallen kan iedereen, zei mijn vader vroeger al. Dat overkomt de beste, maar de stomste het eerst! En daar weet ik namelijk alles van, hahaha. Dus Marcel, helemaal niet erg. Maar goed, na deze onverwachte stop weer snel verder naar Xanten aan de Rijn, waar de bakker met lekkere Kännchen Kaffees op ons zat te wachten.

Nog wat bijscholing voor de geïnteresseerden (de rest kan onderstaande alinea overslaan)

Xanten: De stad kan worden beschouwd als de opvolger van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana, die onder andere bewoond werd door Romeinse veteranen van het nabijgelegen Castra Vetera. Deze legerplaats van een Romeins legioen speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Germania Inferior. Vele schoolexcursies gaan naar deze stad voor de Romeinse geschiedenis en het Amfitheater wat hier nog ligt.

 Marktplein Xanten

Na de koffie moesten we dus zoals al gezegd nog flink aan de bak om via de vele landelijke wegen weer een weg naar het zuiden te zoeken. Hierbij had Ger zijn uiterste best gedaan om weer voor ons een stuk gravelpad uit te kiezen. En hoewel “gravelen” toch zoiets is als mountainbiken voor watjes 😉 was het wel leuk om dit met de wielrenfiets te doen. Uiteindelijk kwamen we tenslotte zonder grote problemen na 125 km weer net na 12.30 uur op het terras van de Werkplats aan, waar het wederom gezellig vertoeven was en we weer genoten van een welverdiende Kwaremont of iets waar geen alcohol in zat. Daarna gingen alle vaders weer braaf naar huis en gingen denk ik nadat ze een dikke knuffel kregen van de echtgenotes lekker op de bank zitten en kijken naar de waanzinnige Formule 1 race van Frankrijk, waar geloof ik ene Max Verstappen zou gaan winnen. Het was een mooie zondag in het Zuiden.

Ger, hartstikke bedankt voor wederom een mooie route en ik kan nu met een gerust hart op vakantie en zie jullie wel weer een andere keer.

Met sportieve groet, Henk Hoeijmakers

 

Ritverslag 20 juni B-groep: Thorn – Wessem.

Geen lekke banden, wel veel wind, maar toch een lekker weertje, Koffie in Wessem bij onze standaard plaats het Veerhuis aan het water. Zelfs Willy heeft een paar meter kopwerk gedaan, maar hiermee zichzelf iets overschat. Daarna moest het efkes wat langzamer. 88 km gefietst.

Gr. Frits

 

Programma zondag 27 juni 2021:

A- groep: Route: Sonsbeck (125 km), Wegkapitein: Peter Hoeijmakers, Vertrek: 7.30 uur

B-groep: Route: Gemert (85 km), Wegkapitein: Henk Janssen, Vertrek: 8.00 uur