Ritverslag 7 augustus A-groep: Marathon Duitsland (206 km)

Nadat we vorig jaar de marathon hadden gefietst naar de 8 Zaligheden moest er dit jaar natuurlijk weer een marathon gefietst worden. Ik zei met mijn stomme kop: O, die doe ik wel. En dan weet je het, dan moet en zal het ook gedaan worden. Afgelopen voorjaar aan de slag gegaan om de route te maken in Basecamp en dan moet ie ook gefietst worden. Dus in April een oud trainingsmaatje van vroeger uit Velden opgetrommeld en met z’n tweeën hebben we deze route gefietst. Ging bijna helemaal goed en Thei zei: dat het een heel mooie route was (en hij kon het weten want hij had een fiets, zei mijn vader vroeger altijd). Alleen wat teveel gravel stroken er bij (had zelf een lekke band) dus daar moest nog wat aan gedaan worden. Dus weer aan de tekentafel om de route aan te passen en in juli nog een keer het bovenste stuk gecontroleerd en dat ging weer beter. Ik was tevreden.

Lengte van de route was 199 km (gelukkig ruim onder de 200, wat toch weer een bepaalde grens is) maar toen kwam Jan met de opmerking: “op zondig giët dur gen vaer om 7 oor”, en dat op zijn Mielders, maar was duidelijk voor mij. Terug naar de tekentafel, maar weer en volgende aanpassing waarbij het onvermijdelijk boven de 200 uit ging komen. Helaas, ik wilde de route niet verder aanpassen, want dan zou ik het tekort doen. Ondanks deze lengte kreeg ik een formidabele respons van wel 12 leden die mee wilden doen (vorig jaar goed bevallen dus).

Afgelopen zondagmorgen 7 augustus gingen we van start. Toch voor mij nog een kleine frustratie en voor Pierre ook aangezien wij nog wat contant geld wilden halen bij ons Geldmaatje. Helaas was het geen maatje meer van ons aangezien deze tijdelijk buiten werking was. Nou, daar kom ik met de club niet mee weg als ik zeg dat ik tijdelijk buiten werking ben en moet de marathon leiden. Maar goed, € 35,- was toch voldoende om de dag door te komen.

Bij de start waren klokslag 7.00 uur 11 leden aanwezig, want Stefan was op het laatste moment te geblesseerd aan zijn knie om deze heroïsche tocht mee te doen. De briefing werd gedaan en aangegeven waar de pauzeplekken waren en op welke afstand, zodat daar niet over gepiept hoefde te worden. Daarna gingen we van start en met een lekker tempo gingen we over de Bikeway richting brug in Venlo, zodat we vandaar uit via wat sluipdoor wegen bij de Hanik uitkwamen en naar die Heimat gingen. Het weer was goed, het gezelschap top en een beetje wind tegen. Allemaal ingrediënten dat het een mooi fietsdagje zou worden. Ik had de euvele moed gehad (en dat mocht ik omdat ik de kapitein was voor deze dag) dat we met de hele ploeg lekker gingen doordraaien elke 5 km. Dit was akkoord (niet dat iemand dat kon overrulen 😉maar toch) en zo fietsten we lekker door de rustige Duitse achteraf en verkeersluwe wegen met veel bochtenwerk, zodat iedereen alert bleef (nou ja, iedereen????).

Na zo een poosje lekker doorgetrapt te hebben stak Piet effe de vinger op, zoals dat hoort en kwam even naar voren. Er moest geplast worden. Nou, als dat zo netjes gevraagd wordt dan geven we daar natuurlijk gehoor aan. Er werd een rustig en boomrijk plekje uitgezocht boven op de heuvels van Sonsbeck waar de helft van de ploeg netjes in de rij zijn dingetje kon doen, waarbij we er achter kwamen dat Sjaak toch nog wat cosmetische ingrepen moest doen op zijn leeftijd om er weer toonbaar uit te zien. Want dit kon echt niet meer anno 2022 Sjaak😉.

De rit ging verder en iedereen kweet zich aan zijn taak en plotsklap zag ik Peet in een keer op kop rijden, dat gebeurt normaal pas hooguit op het einde van de rit dat die van zijn vaste, laatste stek af komt. Maar ja zei hij, regels zijn regels. Ik had om 10.15 doorgegeven bij het Eiscafé Roma in Rees (na 87km) dat we daar zouden verschijnen en ja hoor, klokslag 10.15uur reden we daar het terras op en hij had net de deuren open gemaakt en kregen we een gooj Tasse Kaffee.

Ik weet niet wat er in die koffie zat, maar na de 1e pauze werd het wat onrustig in het peloton en tot overmaat van ramp was Marcel effe niet alert en zat wat tekort op zijn voorganger (wat nooit slim is natuurlijk, maar ja, daar leer je wel van denk ik/hoop ik) en had te laat in de gaten dat er een wegversmalling was und stürtzte auf den Boden. Behalve wat schrammen en een gedeukt ego viel het achteraf erg mee.

Daarna begonnen de haantjes vooraan wat onrust te veroorzaken en keken niet echt achterom zodat er steeds gaten vielen en ik iedere keer weer het peloton op moest wachten en weer naar voren brengen. Het zal wel de zon zijn geweest die ze een beetje verhit maakten. Na de 2e pauze ging het weer perfect. Nadat we in Wesel weer de Rijn überquerten gingen we richting Alpen (waar we er zo’n 150km op hadden zitten) om daar weer een lekkere kop koffie/cola en een groot stuk Kuchen naar binnen te werken. Iedereen was nog prima in orde ondanks de warmte.

Daarna ging het met een lekker windje in de rug gestaag weer richting de Werkplats waar we volgens mijn planning rond 16.00uur zouden aan belanden. We gingen niet alle moeilijkheden uit de weg zoals je hier onder ziet, want route is route of er nu een weg is of niet.

Via Issum, Straelen en wederom de Hanik belandden we na enige tijd weer bij het veer van Lomm naar Lottum. Hier namen we afscheid van Peet, want die had het stuk Lottum-Sevenum ’s morgenvroeg al gefietst en hoefde dat niet 2 keer te doen. Na een hartelijk afscheid trapten wij de laatste km’s nog effe weg om zodoende exact om 16.00uur Sevenum binnen te rijden (hoe nauwkeurig kun je plannen??) en met een stuk of 6 mensen namen we nog plaats op het terras bij onze 9e Zaligheid om daar nog effe lekker bij te kletsen over deze nuttige dag besteding en de rust die onze vrouwen die dag hierdoor hebben gehad.

Al met al was geloof ik iedereen tevreden en ik denk dat ook iedereen goed geslapen heeft die nacht. Op naar de volgende marathon in 2023! Wie organiseert deze?

Groetjes,

Wegkapitein van de dag Henk

 

Ritverslag 7 augustus B-groep: Peelronde

Op het programma stond rit Kinrooi. In overleg hebben we een rondje om Sevenum gemaakt. Met 5 man vertrokken we met stralend weer. Wel wat fris, maar dat mocht de pret niet drukken. Eerst richting Venlo en dan met een grote bocht naar het noorden. Vlak bij Deurne naar Griendtsveen, waar bij de Morgenstond van de koffie werd genoten. Toen via Helenaveen naar Panningen en weer op huis aan. Om 11.45 hadden we er 83 km opzitten. Het was weer genieten.

Wegkapitein Henk Janssen

 

Programma zondag 14 augustus 2022:

A- groep: Route: Tönisberg (120 km), Wegkapitein: Peter Driessen, Vertrek: 7.30 uur

B-groep: Route: Maasduinen (85 km), Wegkapitein: Hans Scheres, Vertrek: 8.00 uur