Ritverslag A- groep fietsweekend “Hasselt” 6-7-8 sept. 2019.

Twee jaar geleden stond het fietsweekend Hasselt al op het programma, maar werd toen vanwege de zeer slechte weersverwachtingen afgeblazen. Het vele voorbereidingswerk van Ger Driessen leek verloren gegaan. Maar nee hoor, want dit jaar werd dit programma weer opgenomen in het rittenschema. Maar het was dit jaar, kiele kiele of het wel weer zou doorgaan. De weersverwachtingen waren zeker weer niet denderend, met vooral op zaterdag de nodige regen. Shit. Uiteindelijk hakte onze organisator Ger de knoop door en besliste toch: It giët ôan!

Met 6 man vertrokken we vrijdagmorgen in alle vroegte met onze chauffeurs Alwin en Ger richting Hasselt. Tegen

9.30 uur kwamen we bij ons hotel Holiday Inn Express in Hasselt aan, waar we zeer hartelijk werden ontvangen. Alle wensen die we hadden, werden moeiteloos ingewilligd. Dat was al het eerste schot in de roos van dit weekend. Omkleden en dan maar de fiets op. Maar we liepen toch wat vertraging op, want Alwin had wat problemen met zijn voorrem. Bij gebruik bleef deze namelijk een beetje aanlopen. Provisorisch werd er wat gerepareerd, maar om nou te zeggen verholpen, nee dus. Toch vertrokken we voor onze 1-ste rit en dat nog wel met mooi stralend weer. We hadden er allen veel zin in. Na ca. 25 km kwamen we in Halen bij het oorlogsgedenkteken van de “Slag der Zilveren Helmen 12-8-1914” aan, die door de Belgen gewonnen werd. Daar werd door ons nog even bij stil gestaan. Daarna ging de rit verder naar de geboorteplaats van de grootste Belgische wielerlegende Eddy Merckx in Kiezegem. Het voelde heel apart om over de wegen te fietsen waar Eddy in het verleden zoveel gefietst had. Een mooie streek met vele mooie glooiende wegen. Het kleine geboortehuis van Eddy staat er nog steeds, maar hij woont momenteel waarschijnlijk iets rianter. Op het terras was het overigens goed toeven en we waren eerlijk gezegd ook wel aan koffie toe en dat allemaal heerlijk in het zonnetje.

Van deze historisch plek vervolgden we onze route naar de mooie plaats Tienen. Heerlijk fietsen was het in dit gebied.

Ook moet gemeld worden, dat de Belgische chauffeurs echt zeer fiets minnend zijn, want we kregen het hele weekend op de meeste verkeerspunten steeds voorrang! Was echt opvallend!

Op de markt in Tienen was een gigantische autoshow voor de kleine en de grote portemonnee. Bij de plaatselijk bakkerij werd weer wat gedronken en een broodje verorberd. Daarna voor de laatste 35 km weer naar ons hotel in Hasselt. ’s Avonds lekker de mooie stad Hasselt in, waar we bij de Mexicaan heerlijk gegeten hebben. In het hotel hebben we nog kunnen genieten van de 2-de helft van het Nederlands elftal, die de Duitsers met 4-2 over de knie legden. Dit was nog eens de kers op de taart van toch al een heel mooie dag.

Dag 2. Na een heerlijk ontbijt konden we ons vandaag opmaken voor de tocht naar de “Mur van Huy”. Dit is een enorme bergpukkel van ca. 1,5 km met stukken erin van maar liefst 19 %. Alwin had er zin in en had het er continue over.  Maar voordat we de “Mur van Huy” zouden beklimmen, had onze wegkapitein Ger nog een koffiestop in Heers gepland. Niet in de voorspelde regen, maar op een zonnig terras dronken we onze koffie. Na ca. 85 km kwam dan de gevreesde muur. Onze benjamin Alwin (53) maakte zijn favorietenrol volledig waar en eindigde als 1-ste op de top gevolgd door Ger. De rest volgde op gepaste afstand. In Huy werd op het marktplein door velen een “Croque Monsieur” besteld en ook nog de nodige drank. Na dit oponthoud moest er toch nog ruim 60 km gefietst worden naar het centrum van Hasselt. Dit verliep overigens vlekkeloos, zeker omdat Alwin praktisch de hele rit op kop had gereden. Wat een klasbak! Super Alwin. Groot was de verbazing toen we in het centrum van Hasselt aankwamen. Er was één groot 75 jaar bevrijdingsfeest gaande. Een lange stoet van legervoertuigen en vele militairen die werden geflankeerd door vele bevrijdings dames. Uniek om dit te zien. Wij dronken op het terras ook nog een lekkere kelk Belgisch bier en proostten ook op deze 75 jarige overwinning op de Duitsers. Dit was al de 2-de overwinning op de Duitsers en dat in 1 week tijd! ’s Avonds lekker gegeten op het zeer sfeervolle plein, waar later op de avond een prachtig bevrijdingsbal was. De muziek was aangepast aan de tijd van toen, maar de sfeer was er niet minder om. Tot 24.00 uur werd er door de meesten van ons mee gevierd en daarna naar ons hotel. Wat een heerlijke dag was dit!

Dag 3. Zondag de laatste fietsdag was een rit van 100 km die ons via Godsheide, Bokrijk naar “Station Asch” voerde. Door een prachtig bosgebied met een fantastisch fietsnetwerk en dat was wel te merken ook. Zeer veel fietsgroepen waren er actief.

Station Asch was ook de enige stop vandaag en die was ook bij zeer veel Belgen heel populair. Koffie en gebak gingen er goed in. Heerlijk die nostalgie in België. Na deze pauze nog even een kleine 50 km afraffelen naar ons hotel. Toch moest de Duivelsberg nog even bedwongen worden, maar dit was voor niemand een probleem. De rest ging in samenwerking met Alwin in gezwinde spoed en om 14.00 uur bereikten we ons hotel. Vlug de douche in en daarna weer huiswaarts, waar we rond 16.30 uur arriveerden. Chauffeurs bedankt hiervoor!

Samenvattend kunnen we zeggen dat het een zeer geslaagd fietsweekend Hasselt-België  was, waar we in 3 dagen 367 km gefietst hebben en geen regen hebben gehad. Het hotel en de organisatie door Ger was meer dan top!

Ger nogmaals bedankt hiervoor!

Groetjes Ger Driessen, Peter Hoeijmakers, Alwin Opbroek, Piet Janssen, Huub Hendriks, Sjaak van Enckevort.

 

Ritverslag B- groep route “Nederweert” 8 sept. 2019.

Ger Tiesen was vandaag de noodgedwongen vervangende wegkapitein, die het peloton van 6 man naar het Brabantse land voerde. Na ca. 65 km kwamen ze aan bij het mooie koffieadres “Op den Bos” in Roggel. Lekkere koffie gehad met slagroom. Daarna weer naar Sevenum, waar om precies 12.00 uur gefinisht werd. Geen mankementen en geen regen gehad.

Ritlengte 87 km met een mooi gemiddelde van tegen de 30 km/uur.

Groet Ger Tiesen

 

Programma:

Zondag 15-9-2019

A-groep: Route: “Goch” (100 km), Wegkapitein: Peter Hoeijmakers, Vertrek: 8.00 uur

 B-groepRoute: “Gennep” (85 km), Wegkapitein: Hans Scheres, Vertrek: 8.30 uur