Ritverslag 9 augustus A-groep naar Wetten en Winnekendonk

Shit happens!

Zondagmorgen 9 augustus stond in mijn agenda omcirkeld als zijnde de dag van de marathon van de Véloklub die zou gaan over ruim 190 km en waarbij Voorzitter Sjaak en ik als Penningmeester van ons kluppie wegkapitein zouden zijn. Maar helaas, de weergoden waren ons niet gunstig gezind. Je kon je van tevoren ook niet voorstellen, dat het vandaag 37 graden zou worden. Hoewel Jan, Leon en ik wel eens voor hetere vuren (dagen) gestaan hebben, was onze voorzitter toch zo verstandig om de boel op slot te gooien en de marathon af te gelasten. Dat was balen. Ik dacht zelfs nog effe om hem dan maar alleen te fietsen en om 6.00 uur te vertrekken, zodat ik tegen 12.00 uur al een heel eind zou zijn. Maar ja, dan zijn er weer familieleden en collega’s op m’n werk die zeggen dat dat van de zotte zou zijn om te doen. Nou als hun het zeggen dan zal het wel zo zijn denk ik dan maar en luister natuurlijk altijd heel braaf, want zij hebben er allemaal verstand van.

Goed! Dan toch maar een kleinere tocht van zo’n 100 km verzonnen op zaterdag en deze naar Leon en Jan (kon hij misschien weer oefenen in het navigeren 😉) gestuurd en om 7.30 uur present bij de kerk. Maar liefst 12 man sterk begonnen we na de briefing aan deze tocht. Na een aarzelende start van menigeen (ben ik ondertussen wel gewend dat er een heel aantal startproblemen hebben of niet direct op kop willen (of de hele tocht niet, haha)). In vliegende vaart over de Bikeway naar Venlo en vandaar uit naar Lomm om in ’t Hanik uit te komen. ’t Hanik is een buurtschap van het dorp Lomm in de gemeente Venlo, in de Nederlandse provincie Limburg. Het buurtschap kenmerkt zich voornamelijk door veebedrijven, afgewisseld door een uitgestrekt recreatiegebied, dat over de grens met Duitsland verder doorloopt richting Straelen. Ook bevindt zich hier een waterwingebied. Tevens is het volgens mij subtropisch gebied aangezien we er een paar weken geleden nog een Flamingo zagen staan. Via ’t Hanik ging het in die Heimat achter Walbeck langs. Walbeck is een klein dorpje dat bekend staat om zijn jaarlijks Spargelmarkt (Asperges voor de niet-kenners) en er is een prachtig zwembad. Helaas niet voor ons, want we moesten weer doorfietsen. Aangezien er tijdens de tocht geen spannende dingen gebeurden en iedereen netjes luisterde naar de kapitein (that’s me) vertel ik maar wat over de omgeving. We kwamen na Walbeck in Veert uit. De eerst zelfstandige stad Veert maakt sinds 1 juli 1969 deel uit van de gemeente Geldern. Deze stad ligt direct ten oosten van Veert en beide steden zijn aan elkaar gegroeid. De Kerk in Veert is als kerk onder het aartsbisdom Utrecht gesticht en kwam op 7 november 1307 aan het Klooster Grafenthal volgens een oude akte. De verdedigingslinie en kanaal Fossa Eugenia is ten zuiden van de stad aangelegd vanaf 1626. OK, weten jullie dat ook weer. En de tocht ging verder en verder Duitsland in. Nadat we het noordelijkste punt van onze tocht bereikt hadden, kwamen we terecht in Winnekendonk. Dit is een historisch stadje. Het staat bekend om de Slag om Winnekendonk die plaatsvond op 2 maart 1945 en was een deel van Operatie Veritable wat de bedoeling had om de Duitse legers te verjagen tussen het Maas en Rijn gebied. De Schotten hebben daar gevochten. Er zijn toen 43 Duitse soldaten om het leven gekomen en 250 gevangen genomen. De slag begon om 17.45 uur en was om 21.30uur afgelopen. Genoeg geschiedenisles. We fietsen verder en er werd geroepen om koffie. Deze hadden niet goed geluisterd naar de briefing, want daarin had ik al aangegeven dat de koffie na 67 km geserveerd werd in Café zum Schafstall in de buurt van Tuindorp. Het was effe zoeken naar een pauze plek. Gelukkig had ik deze gegoocheld anders was ik er nooit bij uitgekomen. Prachtige locatie midden in bosrijk en landelijk gebied.

Hier hebben we een groepsfoto gemaakt om deze als opbeurend item naar Sander Pauwels te sturen die in Zwitserland, waar hij met Martina woont, tegen een verkeerd geparkeerde vrachtwagen is gefietst en wat nekwervel en ruggenwervel letsel heeft opgelopen. Sander, als je dit leest, heel veel sterkte namens ons.

Na de koffie gingen we in volle vaart richting het veer in Grubbenvorst, waarna we Lottum net niet aanraakten (en daarbij Alwin achterlieten zodat hij lekker vroeg thuis was) en via de Witveldweg weer naar Horst en vandaaruit naar ons vaste terras. Hier hebben we (na goedkeuring van Petra Heesen herself) een aantal tafeltjes toegewezen gekregen, waar we nog gezellig hebben nagepraat over deze mooie en opvoedkundige fietstocht.

O ja, ik moest nog een titel verzinnen voor dit verslag en die heb ik pas bedacht, terwijl we op het terras achter een lekker glas Weizen zaten. Leon ging hier ook zitten, lekker in de schaduw van een mooie boom waar op dat moment, precies boven hem een dikke vette duif ging zitten…………. Juist ja! Daarom!

Met vriendelijke sportieve groet en mocht je op een zondagmorgen niks te doen hebben en je mag van je vrouw, moeder, vader of wie dan ook een paar uurtjes zonder begeleiding buiten, wat let je. Van harte welkom.

Jullie kapitein, Henk Hoeijmakers

 

Ritverslag 9 augustus B-groep naar Ittervoort

Vandaag volgens programma route Kinrooi. Na verkenning van de rit eerder deze week bleek dat er in België mondkapjes gedragen moesten worden bij het koffiedrinken. Besloten werd om net voor de grens te pauzeren. Om 8 uur vertrokken met 5 man. Onderweg werd Jan nog opgepikt, zodat we met 6 waren. De temperatuur was prima om te fietsen. Rond de 23 graden en omdat het net wat geregend had super. Via Heythuysen naar Ittervoort, waar we ons de koffie goed lieten smaken. Weer terug  naar Sevenum over Beegden en Helden.

Om 11:35 thuis. Afstand 82 km. 2 verfrissende buitjes. Geen lekke banden!

Een fijne fietstocht dus!

Wegkapitein  Henk Janssen

 

Programma zondag 16 augustus 2020:

A- groep: Route: Herkenbosch (100 km), Wegkapitein: Pierre Engels, Vertrek: 8.00 uur

 B-groep: Route: Maasduinen – Gennep  (85 km), Wegkapitein: Hans Scheres, Vertrek: 8.00 uur